Соја 72 динара, а паори верују да ће још расти

У току је жетва соје, али су ратари задовољни само тиме што их време служи да посао обаве ваљано док приносима нису никако.
soja.jpg Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Уљарица је, како се и очекивало, подбацила у приносима због суше и високих дневних температура. Соја воли кишу, а током сазревања само је два пута било падавина. Ратаре не охрабрује ни то што је цена соје у току жетве тренутно виша за чак 26 динара него лане јер кажу да са упола нижим приносима него прошле жетве и вишеструко скупљом сетвом неће бити на добитку .Килограм соје сада на Продуктној берзи Нови Сад кошта 69 динара без ПДВ-а. По тој цену соју углавном купују од земљорадника и велетрговци уз минимална одступања. У жетви је лане килограм сојиног зрна коштао 43 динара без ПДВ.

Пољопривредник из Жабља Ђорђе Дракулић посејао је соју на више парцела у првој половини априла и није задовољан приносима јер је добио, у просеку, око 1,5 тона по јутру.

Око 1,5 тона по јутру просечан род соје у жабаљском атару

– Испоставило се да су боље прошли ратари који су соју сејали касније, крајем априла и почетком маја, јер је тој соји годила друга киша и мало поправила приносе, док оној посејаној почетком априла падавине нису помогле.

Дракулић каже да ће целокупан род ставити на лагер и чекати цену. Лане је, каже,пожурио и продао је већ средином јесени.

Са упола мањим приносом него лане није задовољна ни ратар Александар Летић са Ченеја. Каже да је соје добио од тоне до 1,2 тоне по јутру ,што је упола мање него прошле жетве.


Цена соје најбоља у односу на раније жетве

Директор Продуктне берзе Нови Сад Милош Јањић рекао је за “Дневник” да је тек кренуло трговање са новим сојом и да је ове седмице продато 275 тона новог рода по 69 динара без ПДВ-а.

Како ће се цена кретати надаље и хоће ли уљарица достићи прошлогодишњи историјски максимум када је килограм зрна коштао 80 динара без ПДВ-а, директор Јањић истиче да зависи од тога хоће ли бити соје у другим земљама и какви ће бити приноси.

- Ово је најбољи старт у погледу коштања у односу на раније године - нагласио је директор Берзе. Лане је током жетве соја коштала 43 динара без ПДВ-а.


– Не знам како ће проћи пољопривредници који су соју сејали на њивама узетим у аренду јер јутро аредне на Ченеју и околини кошта 300 евра, али они који су уљарицу сејали на својој земљи биће на позитивној нули. Од скупе соје нећемо имати вајде, већ само покрити дупло скупље семе, ђубриво и нафту него прошле године и бити на позитивној нули – казао је Летић, наводећи да откупљивачи тренутно соју плаћају са ПДВ 72 динара, а за оне који хоће да је држе на лагеру велетрговци дају акотну цену од 69 динара. Он ће, каже, оставити соју на лагеру у нади да ће уљарица као и током прошле зиме достићи вредност од 80 динара, па бити и скупља.

Упркос томе што је род подбацио, соје ћемо имати довољно, сматрују у Удружењу за унапређење производње и извоз житарица и уљарица “Жита Србије“. У Удружењу очекују да ћемо добити 500.000 тона соје, рачунајући да ће приноси на националном нивоу бити од 1,8 до две тоне по хектару. У прошлогодишњој жевти било је 730.000 тона соје, а од те жетве остало нам је и непродатог рода, па у „Жита Србије“ очекују да би могли имато око 100.000 тона за извоз.     

З. Делић

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести