Споразум Србије са Словенијом и подршка за младе пољопривреднике 

БЕОГРАД: Меморандум о сарадњи младих пољопривредника Србије и Словеније потписан је данас на Брду код Крања, а како је рекао министар пољопривреде Бранислав Недимовић то ће омогућити да 2019. године кренемо са новим мерама у погледу младих.
poljoprivreda bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Меморандум су потписали Недимовић и министар пољопривреде, шумарства и хране Словеније Дејан Жидан. 

У оквиру скупа под покровитељством УН и ФАО на Брду код Крања, организован је и билатерални састанак између министара пољиопривреде Србије и Словеније и том приликом потписан је споразум који се тиче размене искустава у погледу примене праксе за младе пољопривреднике, рекао је Танјугу Недимовић.

Словенија представља један од узора у читавој ЕУ која је решила проблем финансирања и функционисања младих фармера, нагласио је Недимовић и подсетио да је Србија започела свој пројекат подршке младим пољопривредницима пре годину дана успостављањем грантова за различите пољопривредне производње.

"Сад је јако важно да одемо ниво више, да учимо од најбољих и зато смо изабрали за пратнера Министарство пољопривреде Словеније. Ово ће нам омогућити да 2019. године кренемо са новим мерама у погледу младих" рекао је министар Недимовић.

Сарадња Србије и Словеније обухвата успостављање радне групе за младе пољопривреднике обе земље, покретање пилот пројекта у Републици Србији и саветодавне услуге у припреми дугорочног акционог плана за рад са младим пољопривредницима у Србији.

Покретање тог пројекта у Србији обухватило би свеобухватну анализу стања међу младима и у области руралног развоја, проучавање инструмената и еколошких решења за организацију и рад младих пољопривредника, помоћ у успостављању националне платформе за организацију младих у руралним подручјима, помоћ у припреми и спровођењу пилот пројекта и сарадњу у увођењу шема подршке за младе пољопривреднике.

У складу са циљевима потписаног меморандума о сарадњи између Србије и Словеније, спроводиће се обуке, предавања, саветовања, размена информација и техничких података, израда публикација и докумената, стручне обуке, стажирање и студијска путовања, заједничка организација конференција, радионица, семинара и предавања и сарадња стручних удружења на међународном нивоу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести