Стручњаци: Оштећења на воћкама, за сада, нису велика

ЧАЧАК: Хладан талас, снег и мраз, уплашили су воћаре у западној Србији. 
prolece sneg
Фото: pixabay.com

Међутим, како истиче директор Института за воћарство у Чачку, Милан Лукић, овакви временски услови нису нимало неуобичајени за овај период године и да оштећења на воћкама за сад нису велика.

“Неке ране сорте воћака су кренуле са вегетацијом и код њих ће бити извесног оштећења, међутим за најкомерцијалнију врсту коштићавих воћака, првенствено шљиву немамо никакав степен оштећења, зато што вегетација није ни кренула, пупољци су у фази мировања. Када је у питању кајсија, веома ниске температуре које су пре пар дана задесиле Србију су довеле до делимичног оштећења првенствено раних сорти које нису комерцијално значајне. Код јабуке и крушке, немамо никаква оштећења”, навео је Лукић.

По досадашњим проценама, род не би требало да буде умањен, али све зависи од временских услова и температура у наредном периоду.

Александар Лепосавић, научни сарадник Института за воћарство, у изјави за Глас западне Србије истакао је стање у малињацима широм западне Србије шеренолико, у зависности у каквом стању су ушли у период зимског мировања.

“Штета је нанета оним малињацима који су пре кренули у фазу листања, али тих малињака нема много. Тренутне температуре не утичу много на смрзавање биљака, али овакви временски услови погодују развоју штеточина, па произвођачи морају бити спремни на појаву великог броја бактериоза, тако да ће морати бити ажурни и употробљавати велики број заштитних средстава”, изјавио је Лепосавић.

Према његовим речима, последњих година повећавају се површине под малињацима, а смањује се принос што је последица већег броја разлога.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести