Субвенције за паоре редовне

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић посетили су пољопривредно газдинство Далибора и Томислава Форгића у Бачком Моноштору, где су их, поред домаћина и бројних пољопривредника са запада Бачке, дочекали и представници Сомбора, предвођени градоначелником Антониом Ратковићем.
poljoprivreda bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Била је ово прилика да се Недимовићу представе пољопривредни потенцијали овог краја, али и да се пољопривредницима пружи прилика да од ресорног министра добију одговоре на питања која их тиште.

Министар је истакао да је позитивно изненађен начином на који се пољопривредна производња у Бачком Моноштору односи према животној средини и да ово место у потпуности завређује епитет „зелене“ средине, као и да су субвенције Министарства у овом насељеном месту скоро у потпуности реализоване.

- Бачки Моноштор из 2020. године има само један захтев који није реализован, од 143, њих 142 су исплаћена, овај један је на допуни – рекао је министар. – Што се тиче 2021. године, од неких 148, остало је још 16 захтева, претежно у вези осигурања, да се реализују, што ће се завршити у току децембра, тако да овде идемо редовно са исплатом субвенција.

Недимовић је најавио да ће субвенције за следећу годину бити повећане бар за 17 одсто, у складу са чињеницом да је буyет министарства на чијем је челу за 2021. повећан за 10 милијарди динара, а сличан тренд је најавио и покрајински секретар Божић, позивајући пољопривреднике да учествују на конкурсима наредне године.

Градоначелник Антонио Ратковић истакао је добру сарадњу града са републичким Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде као и ресорним и Покрајинским секретаријатом.

- Захвални смо за сву ону помоћ коју смо имали и од Министарства, када говоримо о решавању проблема Ветеринарске установе „Протеинка“, као и на средствима која смо добили за изградњу трансфер станице. Пројекат се завршава и очекујемо да почетком следеће године почне изградња трансфер станице која је веома битна за све нас, не само за град Сомбор, него и за сва околна насељена места – рекао је Ратковић, најављујући да ће се ускоро радити ремедијација земљишта у комплексу бивше сомборске кафилерије, за шта је из средстава републичког министарства пољопривреде одобрено 12 милиона динара.

Уз подсећање да је покрајински секретар Божић био присутан пре месец дана када је отварано постројење за прераду воде, заједничка инвестиција Града и Секретаријата, Ратковић је додао да је у току још један заједнички пројекат, изградња бустер станице у Стапару.

- Очекујемо у наредним позивима да заједнички реализујемо пројекте на уређењу атарских путева, баш као што заједнички реализујемо и један велики пројекат који смо започели ове године, измуљавање Великог бачког канала са ЈВП „Воде Војводине“ - рекао је градоначелник Антонио Ратковић.

Хирург и агроекономиста у лескару

Газдинство Форгића држе Далибор, који је доктор медицине - хирург, и Томислав, агроекономиста, а претежно се баве производњом лешника. Предузимљива браћа однедавно су се упустила и у авантуру експерименталног узгоја кивана, афричке диње.

- Лешнике смо засадили пре осам година и у почетку смо имали пет јутара, сада је то стигло на род, а нови воћњак са још пет јутара смо засадили прошле јесени. Захваљујући државним субвенцијама, добили смо атомизер, док смо још при садњи првог лескара на покрајинском конкурсу добили средства за систем за наводњавање и ограду - појаснио је Далибор Форгић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести