СВИЊСКА КУГА У СРЕДЊОБАНАТСКОМ ОКРУГУ Ситуација повољна, РЕШЕН СЛУЧАЈ две заражене животиње у Ченти

ЗРРЕЊАНИН: Државна секретарка у Министарству пољопривреде Душанка Голубовић рекла је данас, на састанку са 10 начелника управних округа са теритроије Војводине у Зрењанину, да је ситуација у вези с појавом свињске куге у Средњобанатском округу повољна.
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

Један случај који смо имали врло је брзо и успешно решен захваљујући адекватној реакцији регионалног кризног центра на челу са Ветеринарским институтом и ветеринарском инспекцијом. Наша жеља јесте да се оваква ситуација и одржи, нагласила је Голубовић, наводи се у саопштењу објављено м на сајту Града Зрењанина.

Она је апеловала на руководства подручја у којима је стање још добро да предузму мереза спречавање даљег ширењења ове опасне заразне болести, да  одрже тренутну ситуацију, поделити искуства са оним окрузима где стање није толико повољно и где постоје заражена и угрожена подручја.

Важно је да нагласимо да вакцина за ову болест не постоји и да је једина мера превенције савесно и одговорно понашање свих потенцијалних преносилаца болести како одгајивача свиња, ловаца, тако и свих других грађана који са тим можда немају никакве везе, али потенцијално могу да пренесу вирус уласком на газдинство недезинфиковане обуће или одеће, објаснила је она.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац рекао да се на територији Средњобанатског управног округа свињска куга појавила у петак 23. јуна у месту Чента.

Заражене су две животиње и инспекција је одмах реаговала, изашла на терен и поступила онако како је законом предвиђено да би се предупредило ширење болести и од тада немамо података о томе да негде још имамо појаву афричке куге, рекао је он.

Подсетио је и да је пре четири године, у Српском Итебеју, евидентирана афричка куга свиња и да је тада успешно спречено даље ширење.

Надам се да ћемо оваквим мерама успети да спречимо ширење болести и сада будући да чинимо све што је потребно, додао је Сантовац.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести