Тржишту пољопривредних производа прети корона-потрес

ПАРИЗ: Обимна понуда и пад потрошње у условима глобалне рецесије прете да произведу "потрес на тржишту" пољопривредних производа јер цене хране већ падају, упозоравају Организација за храну и пољопривреду УН (ФАО) и Организација за еконмску сарадњу и развој (ОЕЦД).
pijaca
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Очекује се да ће макроекономски шокови изазвани пандемијом Ковид-19 вршити притисак на цене пољопривредних производа, наводи се у данас објављеној заједничкој студији те две организације, преноси Ројтерс.

У документу се додаје да у овој години постоји потенцијал за "историјски снажан тржишни потрес".

Привредни пад као последица пандемије корона вируса могао би да погоди тражњу за пољопривредним производима и да буде окидач за краткорочни пад цена историјских размера, напомињу ФАО и ОЕЦД.

Биљна уља и производи животињског порекла биће изложенији негативним ефектима кризе него усеви као што су пиринач и пшеница, оцењује се у студији.

Ове пројекције су део годишњег извештаја о перспективама глобалне пољопривреде у наредних 10 година, који су урадили ФАО и ОЕЦД, и предсатвљају њихову прву анализу могућих последица новог корона вируса у аграрном сектору.

Према проценама две организације, цене пољопривредних производа ће се постепено опорављати и вратити у оквире из основног сценарија ФАО и ОЕЦД-а, у којем се предвиђао њихов благи реални пад у периоду 2020-2029.

Процењује се да ће цене меса, посебно свињетине, знатно падати у наредној деценији, јер се тржиште опоравља од епидемије афричке свињске куге која је десетковала фонд свиња у Кини и неким другим азијским земљама, поручили су ФАО и ОЕЦД.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести