У Европи 53% више воћа третираног најопаснијим пестицидима

ЛОНДОН: Количина свежег воћа у продаји у Европи које је контаминирано најопаснијим пестицидима драматично се повећала, за чак 53 посто током протекле деценије, показују подаци деветогодишњег истраживања државне агенције Акцијска мрежа Европе за пестициде (ПАН).
v
Фото: pixabay.com

Анализом је утврђено да трећина јабука и половина свих купина стављених у продају садрже остатке најтоксичнијих категорија пестицида, од којих се неки повезују са изазивањен канцера, срчаних обољења и деформитетима при рођењу, пише Гардијан.

Проценат остатака пестицида на плодовима кивија порастао је са 4,0 одсто у 2011. години на 32 посто у 2019, а контаминација трешања се такође више него удвостручила са 22 на 50 процената у истом временском периоду.

Све у свему, анализа скоро 100.000 узорака домаћег воћа у Европи открила је да је контаминираност најопаснијим пестицидима скочила за 53 посто током девет година.

Истраживање није укључило британске производе, напомиње Гардијан, али додаје да Уједињено Краљевство сваке године увози преко 3,2 милиона тона свежег воћа и поврћа из ЕУ, чиме подмирује око 40 процената домаће потражње.

Потрошачи су сада у ужасној позицији. Саветује им се да једу свеже воће, а при томе је већина контаминирана најотровнијим остацима пестицида који се повезују с озбиљним здравственим проблемима. Јасно нам је да владе не спречавају коришћење ових пестицида, шта год да закон каже. Превише се плаше пољопривредног лобија, који се ослања на моће хемикалије и пропали пољопривредни модел, изјавила је портпаролка ПАН Европе Саломе Ројнел:

Истраживање је показало да је 87 посто крушака у Белгији и 85 посто у Португалији било контаминирано најмање једним токсичним пестицидом.

Најзагађеније узорковано воће биле су купине (51%), брескве (45%), јагоде (38%), трешње (35%) и кајсије (35%).

Од поврћа су најконтаминирајини производи били целер у листу (50%), корен целера (45%) и кељ (31%), према присању британског дневног листа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести