У Поморављу почела жетва јечма, ускоро и пшенице 

ЈАГОДИНА: На подручју Поморавског округа, почела је жетва јечма, а ускоро ће и жтева пшенице, тритикала и ражи, засејаних на око 20.000 хектара, и пољопривредни стручњаци апелују на власнике комбајна да подесе комбајне а пољопривреднике да очисте и изврше дезинсекцију складишта за ове житарице.
Дневник/Ф. Бакић
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Стручни саветник за ратарство Пољопривредно саветодване стручне службе за Поморавски округ у Јагодини Миодраг Симић, поручио је власницима комбајна да "комбајне добро припреме за жетву у циљу што мањег растура жита приликом комбајнирања" а пољопривредницима да "добро очисте складишни простор и обаве третирање исектицидима пре уношења овршеног жита".

"Добро урађена припрема и подешавање комбајна, губици зрна се своде на минимум", рекао је Симић Танјугу.

Техничка исправност комбајна пре почетка жетве, подешеност за одређену житарицу, за влажност зрна за сваку парцелу "мора бити беспрекорна" оценио је Симић.

"Највећи губици у раду комбајна се догађају на хедеру, стога висину реза треба добро подесити, а то зависи од стања усева", рекао је Симић и додао да је "мотор један од најважнијих делова на комбајну и захтева редовно одржавање".

Симић и оценио да Србија, и уз овако лошу годину, неће морати да увозити пшеницу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести