Удруживање младих пољопривредника даје добре резултате

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић, заједно са председником општине Жабаљ Урошем Радановићем, посетили су Пољопривредно газдинство Лончарски у Чуругу, чији се домаћин Жарко Лончарски бави ратарством, сточарством и повртарством.
1
Фото: Б. Рашић

Они су касније посетили и манифестацију Сточарски дани, а ту прилику су искористили да разговарају и са осталим сточарима из општине Жабаљ.

Министар Недимовић је истакао да је задовољан кад види да пољопривредници на прави начин користе субвенције.

-Мени је драго кад дођем у овакво домаћинство које користи све могуће субвенције које држава даје и да тако убрзавају свој развој бар два пута, на тај начин што се држава укључила у читав процес. Увек ми је драго кад видим овако младе људе да конкуришу и за Ипард и за националне мере и код Покрајинског секретаријата. Поручујем свима да увек користе сваку врсту подстицаја, наравно за оправдане инвестиције - истакао је Недимовић, који се осврнуо и на пораст цена пољопривредног земљишта.

-Да нема перспективе и профита, претпостављам да би цене земљишта биле мале, као што је било пре петнаест година. Ове године, као и претходних, дошло је до наглог пораста цена, мада, по мом мишљењу, можда и неоправдано високих цена, али људи кад осете да негде постоји профит, иду ка томе. Просто је невероватно видети да данас хектар земље, тамо где су воћарски простори, кошта и по 15-20 хиљада евра - казао је Бранислав Недимовић.

Покрајински секретар Чедомир Божић објаснио је да су у питању млади људи, који су се удружили, направили задругу и сада заједнички делују.

- Обрађују преко 450 хектара земље, а баве се и сточарством, имају 250 оваца. Истакао бих да користе подстицаје Министарства за пољопривреду, користили су их за набавку плуга, тањираче, а такође користе и субвенције ресорног секретаријата, па су тако набавили утоваривач стајњака, што је секретаријат финансирао са око 60 одсто износа од укупне инвестиције. Што се тиче даљих подстицаја, два трактора су обезбедили преко Ипард програма и то је заиста добар пример како треба да се користе све субвенције - рекао је Божић.


Општина Жабаљ субвенционише камате на краткорочне кредите

Председник општине Жабаљ Урош Радановић истакао је да помажу свим пољопривредницима, нарочито оним младим.

-Тренутно су у општини Жабаљ актуелне субвенционисане каматне стопе на кредите, краткорочна обртна средства, до милион динара. Пољопривредници кад аплицирају и добију кредит, враћају само главницу, а локална самоуправа финансира комплетну камату, а за годину дана се врати узети износ. Низ мера смо спроводили у протеклим годинама, а једна од њих је и чување атара, што ћемо, заједно са пољопривредницима, организовати и ове године. Ближи се сезона скидања усева, а та акција је годинама уназад дала добре резултате. Помажемо се међусобно, а удруживање је важно, јер се тако смањују трошкови, а расте профит - подвукао је Радановић.


Млади Жарко Лончарски је, заједно са братом и пријатељем, прошле године основао задругу „Агровег“, која тренутно броји пет чланова. Примарно се баве ратарством, затим сточарством, а од ове године и повртарством, сејући паприку.

Тридесетогодишњи Жарко Лончарски нагласио је да им субвенције много значе за напредак, а постижу све захваљујући томе што су се удружили, па деле и трошкове и обавезе.

-Средства која добијемо много нам значе, кад вам неко да преко 60 одсто средстава, како да не значи. Кад све саберемо, исплати се бити пољопривредник у Србији, а желео бих да поручим младима да се удружују и да деле трошкове, јер тако могу бити много конкурентнији – навео је млади Чуружанин, рекавши да сматра да су и у Чуругу цене земљишта превисоке, око осам хиљада евра по јутру, а како каже, много година треба да прође да би се то исплатило.

Општина Жабаљ има 32 хиљаде хектара обрадивог земљишта, доминантно је ратарство, а у последње време све је више сточара. Како је најављено, Министарство за пољопривреду и ресорни секретаријат наставиће са субвенцијама, како би пољопривредницима олакшали производњу.

Марија Рашић

Фото: Б. Рашић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести