Веће субвенције за аграр у 2020. и наставак великих пројеката

БЕОГРАД: У буџету за 2020. годину на разделу Министарства пољопривреде предложено је 51,99 милијарди динара, који ће омогућити веће субвенције за пољопривреднике за 900 милиона динара, али и наставак реализације значајних пројеката за српски аграр, изјавио је данас у скупштини државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић.
poljoprivreda
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

На скупштинском Одбору за пољопривреду на коме је разматран предложни буџет на разделу 24 - Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, који је поднела Влада Србије, Радошевић је рекао да је предвиђено да обавезан износ у буџету за субвенције не треба да буде мањи од 37,1 милијарду динара, што је за око 900 милиона динара више у односу на 2019. годину.

Како је рекао, укупне субвенције у пољопривреди са свим изворима финансирања ће износити укупно 40,58 милијарди динара, што чини 78 одсто од укупног буџета Министраства пољпривреде.

"Све развојне апропријације чине 85 одсто укупног буџета Министраства пољопривреде, а трошак за плате чини 2,54 одсто".

Говорећи о важним пројектима, навео је да је у буџету за 2020. годину за изградњу система за наводњавање - прву фазу реализације кредит Абу Дабија укупно предвиђено 564,6 милиона динара.

Затим за електрофикацију поља односно система за наводњавање 145,5 милиона динара.

"За изградњу брода посебне намене - ледоломца опредељено је за 2020. годину 221,2 милиион динара. Планирано је да то буде трогодишњи пројекат односно за три године укупно је планирано 553 милиона динара", навео је Радошевић.

За завршетак бране са акумулацијом Стубо - Ровни код Ваљева планирано је 20,6 милиона динара, а за наставак изградње бране са акумулацијом Ариље - профил Сврачково 479,7 милиона динара.

Такође, наводи, да су за наставак пројекта за аутоматизацију одбране од града предвиђена 602 милиона динара у 2020, за аутоматизацију радарских центара Букуља и Ужице.

"Буџет за пољопривреду је око 4,6 одсто од укупних пореских прихода Републике Србије", додао је Радошевић.

Он је рекао да је циљ министарства да подстицајима, пре свега, подржи мала породична пољопривредна газдинства.

Такође, навео је да је за централу министарства предвиђено једна 1,5 милијарди динара, за Управу за ветерину 4,3 милијарде, за Управу за заштиту биља 1,1 милијарду, Дирекција за националне референтне лабораторије 162 милиона динара, Управа за шуме са фондом укупно 1,3 милијарди, Управу за аграрна плаћања 36,5 милијарди динара.

За фонд за подстицај развоја пољопривреде 600 милиона динара, Дирекцију за воде са фондом укупно 5,6 милијарди динара и Управи за пољопривредно земљиште 561 милиона динара.

"Ми смо захвални Министарству финансија, јер смо имали добру сарадњу. То нам пружа прилику да наставимо са политиком подстицаја. Ипак, јасно је и да је година пред нама изборна и да ће се свакако о овом буџету у периоду пред нама активно разговарати", закључио је Радошевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести