Ветеринари: Проверите месо, дивља свиња има трихинелозу

ЈАГОДИНА: Директор Ветеринарског специјалистичког института за Шумадију и Поморавље у Јагодини Зоран Рашић рекао је данас Танјугу да је код једне дивље свиње, уловљене на подручју Деспотовца, утврђена трихинелоза и позвао је домаћинства и ловце, да обавезно дају месо на преглед.
zasavicaSvinjokolj15-RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

"Захваљујући савесним ловцима, месо одстрељене свиње није доспело у промет", рекао је Рашић, наводећи да су кланице и објекти, за клање свиња, на овој територији, под сталним надзором ветеринарске инспекције, те да је готово искључена могућност да се заражено месо провуче и од у промет.

Он је упозорио на опасности приликом клања свиња о думаћинствима и подсетио да је законска обавеза да се такво месе однесе на преглед.

"Доносе људи, али је број узорака од домаћинстава незадовољавајући, што је велика претња за заразу људи", рекао је Рашић.

Како је рекао, на зараженој свињи се не виде знаци болести и једини начин да се спречи зараза људи је обавезан преглед узорака меса, што се обавља у Ветеринарском институту радним даном до 17 сати, а суботом и недељом до 14 сати.

Он је подсетио да су све ветеринарске станице и амбуланте на овом подручју, њих око 25, кадровски и технички опремљене за преглед меса а прегледи су поуздани.

Лабораторија института је акредитована по међународним стандардима и врши стандардне и дигестивне анализе узорака меса.

Сарадник за микробиологију института Душан Симоновић у изјави Танјугу каже дана преглед треба донети "парче" меса са дијафрагме. 

Он је оценио да је преглед јефтин и да не постоји ни један разлог да се ризикује здравље своје и својих укућана јер је болест веома непријатна чак и опасна по живот.

Симоновић је додао да је ове године у лабораторији института урађено 800 прегледа меса, а да годишње то буде и 1.400.

Сада је време свињокоља, али се кољу и прасци за славе и људи треба обавезно након клања да донесу месо на преглед на трихинелозу, нема везе да ли су свиње гајили у свом домаћинству или су их купили, истакао је Симоновић.

Ветеринари подсећају да се од "трихинелозне свиње тешке око 100 килограма може инфицирати 200 људи, па и више ако је број ларви трихинеле у граму меса велик".

У једном граму меса може да се нађе 500 до 1.000 ларви, а човек се зарази само са једним парчетом меса или кобасице, а што је већи број унетих ларви клиничка слика је тежа.

Носиоци паразита трихинеле спиралис су домаће и дивље животиње, на овом подручју Србије, а више је заразе код дивљух свиња, што је упозорење ловцима, додао је Симоновић.

Најчешћи преносиоци болести су пацови и зато су посебно су ризични крајеви где је дератизација нередовна и непотпуна, додао је Симоновић.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести