ВЛАДА СРБИЈЕ И РАТАРИ СЕ УСАГЛАСИЛИ Премијерка Брнабић поручује: НЕЋЕ БИТИ БЛОКАДА САОБРАЋАЈНИЦА

КИСАЧ: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је на састанку са пољопривредницима у Кисачу постигнут висок  степен сагласности и да су се договорили да поново одрже састанак у среду, а представници пољопривредника су рекли да неће наставити са блокадама  саобраћаја.
д
Фото: Дневник/С. Шушњевић

"Постигли смо добар компромис са ратарима, а који неће умањити давање осталим пољопривредницима", рекла је Брнабићева.

Додала је да ће ратарима бити омогућено на купују 400 литара горива на пумпама, да ће подићи субвенције на 17.000 динара по хектару за сертификовани семенски материјал и да ће им помоћи да самостално послују на берзи.

Представник пољопривредника Милета Сланкаменац рекао је да су ратари доста задовољни и да неће бити нових блокада саобраћајница.

"Никада нећемо бити у потпуности задовољни. Што се тиче тржишта и уређења, већ у среду ћемо имати састанак пољопривредника и Радне групе. Били су представници Продуктне берзе и креће се у имплементацију тих закона колико може и прави се припрема за нови законски оквир када се буде изабрао нови парламент", рекао је Сланкаменац. 

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Премијерка Брнабић рекла је да су имали добре и тешке разговоре на много тема.

"Много ствари треба додатно да се ураде. Много ми је јаснија ситуација и проблеми са којим се ратари суочавају. Треба да видимо како да уредимо тржишта да би појединачна пољопривредна газдинства могла да учествују на Продукној берзи и да сами тргују својим производима на берзи и да не зависе од различитих картелиста и монополиста. За мене је то најважниија ствар из данашњег састанка зато што ће то дефинисати одрживост њиховог положаја и пословања у годинама пред нама. То је тежак задатак, да је лак био би до сада урађен. Најважније је да то урадимо у наредних неколико месеци. Да као техничка влада оставимо то некој новој влади, да идемо у нови предлог закона како бисмо обезбедили слободно тржиште и за појединачна пољопривредна газдинства", поручила је Брнабићева.

Што се тиче акциза, додала је, додатно је разјашњено то иде на НИС-овим пумпама.

"Током недеље променићемо уредбу Министарства трговине која ограничава куповину горива на два пута по 60 литара и то ћемо да подигнемо на 400 литара од‌једном да могу људи да сипају до краја године. У 2024. биће много лакше и транспарентније. Мислим да многе ствари које сада имамо као проблеме, неће бити проблеми у 2024. години", поручила је премијерка.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Што се тиче субвенција, за које је истакла да је једна од најважнијих ствари за пољопривреднике, оне ће остати 18.000 динара по хектару.

"Влада је изнела предлог, а ја сам га подржала, да за сертификовани семенски материјал који ће у будућности резултирати бољом производњом да подигнемо додатно до 17.000 по хетктару. Замолили смо представнике удружења пољопривредника да имамо још један састанак са свим осталим удружењима, пре свега сточарима, да не би било шумова у комуникацији, између различитих удружења, да би људи разумели да то неће утицати на њихове субвениције и да ће оне остати исте у наредној, какве су биле и у овој години", закључила је премијерка.

Додала је да ће субвенције за млеко које су подигли на  40.000 по грлу остати.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести