Воће слабије родило него лане, подбациле јабуке, шљиве и грожђе

БЕОГРАД: За разлику од житарица, које су ове године дале одличне приносе, род воћа је, према садашњим проценама подбацио у односу на лањски, па се, како за Танјуг наводе у Привредној комори Србије, очекује да ће овогодишњи род износити између 1,2 и 1,3 милиона тона, док је прошлогодишњи род износио 1,6 милиона тона.
grozdje berba
Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

Подбациле су и јабуке и шљиве и грожђе, најважније врсте које сада стижу на брање. Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију у ПКС каже да се ове године очекује пад рода јабука за око 10 одсто у односу на лане, када је произведено око 500.000 тона овог воћа.

Према његовим речима на пад производње су пре свега утицале временске прилике, које нису погодовале јабукама, али сматра да то неће утицати на квалитет јабука, јер су у савременим засадима примењиване све препоручене агротехничке мере.
Током већег дела ове године јабуке су на нашем тржишту биле веома скупе, па се килограм продавао и за више од 200 динара.

Цене се ни сада нису сасвим нормализовале, али би се то, према речима нашег саговорника, могло ускоро очекивати јер у овом тренутку на род стиже велики број сорти јабука, што ће поправити понуду на домаћем тржишту.

Велики део производње ће свакако отићи у извоз, највише у Руску Федерацију, као што је било и претходних година.

Ове године се произвођачима отворила још једна шанса за извоз и добру извозну цену, јер се у Пољској, једном од наших највећих конкурената у овој врсти производње, због измрзавања јабука, очекује пад производње, наводи Александар Богуновић.

Род шљива је варирао од региона до региона али пошто је берба још у току, нема прецизних података о укупном приносу на територији целе државе.

Ипак се према проценама стручњака очекује пад производње од 20 до 30 одсто по регионима, као и нешто слабији квалитет.

Ниска откупна цена од 10 до 20 динара по килограму, нередован откуп, недостатак радне снаге и берача, само су неки од проблема који су пратили овогодишњу бербу, каже Богуновић.

Он истиче да је ће и ове године, као што је уосталом бивало годинама уназад, 70 одсто рода шљиве завршити у ракији.

Када је о грожђу реч, наш саговорник истиче да су неповољне временске прилике у региону Жупе утицале на пад производње у том региону од преко 50 одсто, док се у Шумадији и Војводини очекује знатно бољи принос, као и квалитет грожђа.

За очекивати је да и ће период сунчаних дана до краја септембра, погодовати виновој лози и на преосталим неубраним површинама, ублажити штете произвођачима који су их претрпели.

Сектор производње грожђа и вина је иначе због пандемије корона вируса претрпео велике штете, јер је анализа продаје показала да је у претходних шест месеци ове године, продато за 50 одсто мање домаћих вина него у истом периоду прошле године.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести