Војводина на новом путу свиле

Свечано отварање Кинеског павиљона, који обухвата пољоривредну манифестацију посвећену врхунским „премијум” робним маркама пољопривредних производа из НР Кине, еколошкој пољопривреди, као и Форуму „Један појас – један пут” који је управо окончан, осликава посвећеност сарадњи у области пољопривреде и у оквиру других привредних грана између Народне Републике Кине и Републике Србије.
Pokrajinska vlada
Фото: Pokrajinska vlada

Кинески павиљон представља значај робне размене пољопривредних прехрамбених производа двеју земаља да би се створиле претпоставке за несметан проток робе, односно извоз тих производа на тржиште Кине.

По речима потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за привреду и туризам Ивана Ђоковића, у погледу спољнотрговинске сарадње на републичком и покрајинском нивоу Кина је једна од ретких земаља с којима смо у спољнотрговинском дефициту, што је последица извозног карактера кинеске привреде и зависности светске привреде од производа који долазе из Кине.

– Као Покрајинска влада смо поносни на новосадски Пољопривредни сајам који се, као манифестација, издвојио у региону и југоисточној Европи – истакао је Ђоковић. – Ту тврдњу поткрепљује данашња посета кинеског Комитета за промоцију спољне трговине и излагање око четрдесет компанија из осам покрајина НР Кине, чиме се Новосадски сајам, Нови Сад и АП Војводина препознају као спољнотрговински потенцијал.

Јуче је истакнуто и да су на управо завршеном Форуму о сарадњи „Један појас – један пут” заједнички разрађени планови сарадње двеју земаља, изграђена је заједничка платформа, концептуализована су решења за заједничке проблеме у области економије и привреде. Иницијатива „Један појас – један пут” је тиме створила значајну платформу за сарадњу свих земаља које су обухваћене појасом, у готово свим областима.

Свечаном отварању Кинеског павиљона присуствовали су саветник за политичке послове Кине Тјан Јишу, потпредседник Савета за промоцију међународне трговине Кине Чен Зу, економски и трговински саветник НР Кине у Србији Танг Сјаодонг, као и представници осам кинеских покрајина, приватних предузећа и комерцијалног сектора, представници Покрајинске владе, Града Новог Сада, Новосадског сајма, те привредних комора Србије и Војводине.

Представницима јавног и приватног сектора пољопривреде НР Кине указано је на потенцијале и ресурсе којима располажу Република Србија и АП Војводина.     

Е. М.

Повећати извоз

Учесницима и званицама се обратио државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Жељко Радошевић, истакавши чињеницу да Република Србија и НР Кина имају традиционално добре односе и сарадњу, која у протеклих неколико година доживљава нагли просперитет. Резултат управо такве сарадње је и овогодишња посета министра пољопривреде Кине, што уједно представља и прву посету министра за ту област Србији. Тада је потписан и Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине републике Србије и Министарства пољопривреде НР Кине, при чему је договорено формирање тимова у оквиру оба министарства који ће се бавити повећањем обима извоза, развојем инвестиција у области пољопривреде и унапређењем сарадње двеју земаља.

Сарадња са сестринским градом

Thumbnail

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић, шеф Канцеларије за локални економски развој мр Горан Сечујски и саветница градоначелника Новог Сада др Маријана Дукић Мијатовић примили су у Градској кући делегацију кинеског града Нингбоа који су у посети Новом Саду поводом 84. међународног пољопривредног сајма.

Састанку је претходило свечано отварање међународне привредне манифестације „Premium Agricultural Brands China in Serbia 2017 &Eco-Agriculture and Food Security Forum for The ’Belt And Road’ – Silk Road Show 2017” на Новосадском сајму, која је посвећена сарадњи у области пољопривреде између Народне Републике Кине и Републике Србије и форуму о безбедности хране, под називом „Пут свиле 2017”.

Током састанка у Градској кући обе стране су се сложиле у томе да су досадашња искуства, проистекла из сарадње двају градова од потписивања Споразума о сестринским односима као и Споразума о сарадњи два универзитета у јуну 2015. године, интензивирана.

Како је нагласила саветница градоначелника др Маријана Дукић Мијатовић, Град Нови Сад је вољан да развија што чвршће и боље односе у свим правцима са сестринским градом Нингбом, и додала да Нови Сад с кинеским побратимским градом Чангчуном такође негује добре пријатељске односе.

Заменик генералног директора Градског комитета за трговину Нингбоа Је Мингхуеј истакао је да је сарадња у области привреде, пољопривреде, туризма и сајамских манифестација двају градова веома интересантна за њихову земљу, и упутио позив представницима града Новог Сада за учешће на Сајму инвестиција и трговине „China – CEEC EXPO 2017”.

На састанку је закључено да ће се традиционално добри односи Народне Републике Кине и Републике Србије искористити и на нивоу градова да би се јачала сарадња на обострану корист.    

С. Кр.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести