Пољопривредни сајам: За ИПАРД програм Србији 175 милиона евра

НОВИ САД: Србија добија 175 милиона евра бесповратне помоћи од Евопске уније за ИПАРД програм, начинила је велики напредак у пољопривреди и ЕУ ће остати отворена за сарадњу јер има велики потенцијал, рекли су директор у Генералном директорату за пољопривреду и рурални развој Марио Милуцев и сеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.
milucev fabrici nedimovic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Они су посетили Сајам пољопривреде у Новом Саду.

У питању је помоћ у износу од 175 милиона евра која долази из европског буџета и ако се узме у обзир и помоћ из буџета Републике Србије, то је преко 230 милиона евра и ако узмете у обзир и приватни део где је учешће корисника подносиоца захтева, то це бити значајан износ, каже Милуцев.

Како је рекао, резултати добијени у прва два спроведена јавна позива заслужују честитке.

То значи да Србија има потенцијал. Европска комисија ово охрабрује и даје подршку Србији да настави даље. Ове мере су пре свега мере техничке помоћи. Министре, сада је у вашим рукама инструмент и на вама је да га најбоље употребите. И ми смо наравно отворени за сарадњу и даље како бисмо и даље заједнички радили, поручио је Милуцев министру пољопривреде Браниславу Недимовићу.

Недимовић каже да је Србија коначно део заједничке пољопривредне политике Европске уније.

Додаје да очекује да ћемо до половине јуна имати потписане прве уговоре са српским пољопривредницима када је у питању ИПАРД пројекат, вредан, како каже, 225 милиона евра.

Данас је за нас један јако важан дан. Можемо сада да кажемо да смо прва два конкурса за ИПАРД који се односе на тракторе и организацију завршили, почели смо контроле на лицу места, надам се да ћемо следеће недеље потписати финансијски споразум са ЕК и да ћемо у првих 10 до 15 дана јуна имати потписане прве уговоре са српским пољопривредницима, рекао је Недимовић, додавши да има преко 500 апликација. 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици похвалио је рад министра пољопривреде Бранислава Недимовића, када је у питању овај пројекат и рекао да ће ЕУ финансијски подржати пројекат бесповратном помоћи од 175 милона евра.

Тај фонд ће заједно с приватним и јавним фондовима поспешити инвестиције и очекује се да ће износити 400 милиона евра.

Србија је вец направила одређене напретке када је реч о пољопривреди. Протеклих година извоз производа у ЕУ се удвостручио тако да смо ми уверени да ће овај пројекат помоћи да се још више ојачају капацитети Србије, рекао је Фабрици.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је и да ће се Србија убудуће појављивати на свим сајмовима пољопривреде у иностранству. 

Рекао је да су средства за то одвојена и да се већ од 2019. године може очекивати да Србија почне да учествује на иностраним сајмовима пољопривреде и то, како је рекао, самостално.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести