За килограм јунади од државе 15,9 килограма кукуруза

Републичка дирекција за робне резерве објавила је јавни позив за размену до 10.000 тона меркантилног кукуруза, рода 2019. године, за товну јунад по паритету 15,9 килограма кукуруза за килограм јунади, наведено је на сајту Дирекције.
krave farma
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Рок за подношење захтева је 20. март, а робна натурална размена треба да се заврши до 15. априла.

Јавно отварање понуда биће уприличено у Републичкој дирекцији за робне резерве  20. марта, док ће на сајту бити објављена листа учесника који исупњавају услове конкурса. Наведено је да на јавном конкурсу немају права да учествују кланице и пољопрвредници који су до сада два пута узастопно учествовали у таквој размени. 

Размена се односи на примарну пољопривредну производњу и регистрована пољопривредна – сточарска газдинства који имају производњу товне јунади.

1.300 грла јунади већ на списку „Агропрофита” спремно за размену за кукуруз

Сточари могу предати највише 9.000 килограма товне јунади, а најмање пет грла, односно могу добити максимално 143.100 килограма  кукуруза.

Меркатилни кукуруз ће добити одмах по испоруци товних јунади кланицама у Лађевцима, Дивцима, Сјенцици и Пријепољу. Трошкове транспорта сносиће пољопривредници.

Накнадно је уз поменуте кланице Републичка дирекција за робне резерве  уврстила и једну у нашој покрајини, новосадску Индустрију меса „Биг трејд”.


Имамо јунади, али нема купаца

По речима сточара из Суботице Мирослава Киша, паритет за робну размену није лош, премда је лане био бољи – добијано је 17 килограма кукуруза за килограм живе ваге јунади.

– То је добар начин да се сточари ослободе вишка јунади јер нема извоза – навео је Киш. – Потребно нам је страно тржиште, а ниједна кланица не откупљује јунад, премда се у јавности говорило да ће наша јунетина бити не само на турској трпези већ и на кинеској. Зато је сада цена живе ваге јунетине свега 1,8 до два евра јер имамо вишака стоке коју нема ко да купи, а била је 2,2 до 2,4 евра и без проблема се по тој цени продавала страним купцима.


Председник Удружења одгајивача и товљача јунади „Агропрофит” Чедо Кецо казао је  за „Дневник” да сточарима одговара све што је у јавном позиву објављено, али да ће ипак тражити од Министарства пољопривреде да се објави још један позив за размену још 5.000 тона кукуруза.

– Већ сада „Агропрофит” има на списку 1.300 грла јунади из стотину газдинстава спремних за натуралну размену, а рачунамо да ће се после објављивања конкурса пријавити још сточара, те да ће бити укупно пријављено за робну размену око 2.000 грла – навео је Кецо. – По паритету из овог јавног позива таман ће 1.300 грла бити размењено за 10.000 тона кукуруза па је потребно да се објави још један јавни позив да би се сточари ослободили вишка јунади

Кецо је објаснио да је за домаће потребе довољно 96.000 грла, а да имамо око 400.000 говеда, од којих су половина јунице, које се хране за приплод, док су друга половина мушка говеда намењена за тржиште.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести