За малину траже минимум 180 динара, а откупна цена 90

АРИЉЕ: У Мачви у околини Шапца ових дана почео је откуп малине по цени од 90 динара на терену и 100 у хладњачама, док у ариљском крају берба малине креће тек за две седмице и малинари поручују да по тој откупној цени немају рачун да беру меру.
malina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Ми смо бачени на колена са том ценом, а Србија може очекивати само гашење производње малине. Или ће се наћи системско решење за проблем малине, који постоји већ 10, 20 година, или ћемо имати колективни проблем, посебно у западној Србији, која живи превасходно од малине", истиче директор задруге Агро еко воће Божо Јоковић.

Председник удружења малинара "Виламет спас" из Ариља, Драган Богдановић, каже да је произвођачка цена малине ове године 130 динара.

"Наша црвена линија је извозна цена гриза, која је у овом тренутку 1,75 евра. Ми тражимо да то буде аконтна цена малине овогодишњег рода", поручује Богдановић.

Он је позвао државу, која има годишњи приход од извоза малине од 250 до 300 милиона евра, да буде медијатор у решавању питања откупне цене малине овогодишњег рода.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести