За пласман домаћег меса у Саудијску Арабију неопходно обнављање сточног фонда

Месна индустрија “Срем Шид” и Индустрија меса “Ђурђевић “ у Пећинцима имају дозволе за извоз јунећег и говеђег меса у Саудијску Арабију.
Meso govedje/Arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

Ипак, извоз домаћег меса на то тржиште за сада још није реализован, а још није ни извесно када ће се то десити јер, како узгајивачи кажу, тренутно је сточни фонд мали да би се могло извозити. Да подсетимо, наша земља је после 40 година поново добила могућност да пласира месо на тржиште Саудијске Арабије, а то је Министарство пољопривреде оценило као одличну прилику за домаће узгајиваче, посебно сада када цене хране достижу рекордне нивое.

И сточари и агроекономисти слажу се с тим ставом, али и наводе да та спољнотрговинска размена не може да се оствари одмах већ у наредном периоду, ако и када будемо имали јунади за извоз јер је тренутно сточни фонд мали и довољан за домаће потребе. 

Директор Месне индустрије “Срем Шид” Братислав Богатић каже за “Дневник” да се, иако домаћа јунетина и говедина није још стигла до арапског тржишта, ова врста меса ипак извози. По његовим речима, на тржиште Кине извози се замрзнута говедина и јунетина, а количине зависе од потражње па се некад извезе један до два контејнера недељно, а некада и пет.


Усаглашавање ветеринарских  сертификата

- То што је Саудијска Арабија одобрила увоз из Србије јунећег и овчијег меса, млека и млечних производа добра је вест за српске сточаре и представља искорак у спољнотрговинским арнжманима са земљом која има захтевно и високоплатежно тржиште - рекао је недавно секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић. - После овог споразума, следећи корак је усаглашавање ветеринарских сертификата и примена Халал стандарда, који је неопходан у трговачким аранжманима са муслиманским земљама и који је врло захтеван и обнавља се сваке године.


Он истиче да је домаћа цена јунећег и говеђег меса висока за купце у Саудијској Арабији, а пошто у Србији нема превише утовљене јунади, месо овде не може да буде јефтиније него што је сада, већ само скупље.

- Сточари не могу да продају грла испод производне цене само да би јунад ишла у извоз у Саудијску Арабију - казао је Богатић. - Већ су нас посетили трговци из Саудијске Арабије, али нисмо склопили посао. Наредне недеље очекамо још купаца па ћемо видети да ли ћемо заједно радити. 

Килограм јунетине у Србији кошта око десет евра, односно око 1.200 динара, а у просеку је 6,5 евра.

- Наше месо је квалитетније од јунетине и говедине из Аргентине, Бразила, Аустралије и Новог Зеланда, одакле се Саудијска Арабија снабдева, али не знамо колико кошта у тим земљама - навео је Богатић.

Индустрија меса “Ђурђевић” такође још није почела да извози месо за Саудијску Арабију. Миленко Ђурђевић за “Дневник” каже да за то тренутно не постоје услови јер стоке нема на домаћем тржиту.

- Обори су нам празни и док се не напуне, нема ни извоза. Немамо ни крава ни бикова па нема ни меса за страна тржишта – казао је Ђурђевић и додао да је добро што наше месо може да се продаје у Саудијској Арабији, али да сада није тренутак за то јер прво треба обновити сточни фонд.

Аграрни аналитичар из Новог Сада Чедомир Кецо изјавио је да би наша земља, у два турнуса, могла да извезе око 30.000 грла јунади .

- Сада нам је сточни фонд мали и могли бисмо месечно у Саудијску Арабију да извеземо свега 20 тона меса - рекао је Кецо. - Ипак, та трговина могла би се знатно повећати уколико би се подстицаји по грлу стоке с 15.000 динара догодине увећали на 20.000 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести