За подстицаје пољопривредницима ове године 37 милијарди динара

КРАГУЈЕВАЦ: Србија је ове године из буџета издвојила 37 милијарди динара за субвенције и подстицаје у области пољопривреде, изјавио је данас државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић.
poljoprivreda bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Према његовим речима, средства су додељивана пољопривредницима за повећање производње млека, куповину грла стоке, за набавку механизације, система за наводњавање, противградне заштите, опреме за прераду производа...

"Политика Владе Србије је да се све више средства одваја за субвенције и подстицаје у области пољопривреде. Из године у годину су ти подстицаји све већи, а пољопривредници све лакше могу да дођу до средстава из националног буџета, буџета локалне самоуправе и ИПА фондова Европске уније", рекао је Станојевић за Тањуг на Сајму пољопривреде у Крагујевцу.

Каже да удео пољопривреде у нашем БДП-у заузима значајно место, додајући да ће тај удео бити и већи јачањем примарне производње и прерађивачких капацитета.

Осим тога, додаје он, држава подржава развој пољопривредног газдинства и ради на заштити производа географским пореклом.

"Сигуран сам да ћемо у наредним годинама имати и више средства из буџет за пољопривреду", рекао је Станојевић и позвао локалне самоуправе да, у складу са својим могућностима, субвенцијама подржавају пољопривреднике.

У Крагујевцу је данас почео Међународни сајам пољопривреде, где ће се у наредна четири дана представити око 200 излагача, а директор регионалне привредне коморе Крагујевац Предраг Лучић каже да је учешће на сајмовима од великог значаја за пољопривредне произвођаче како би ширили свој бизнис и на друга тржишта, како у земљи, тако и у региону, Европи и свету.

О стању пољопривреде у Шумадији и Поморављу, додаје Лучић, подаци говоре да је тај крај, у тој области, остварио значајан сољно-трговински суфицит у првих седам месеци ове године у износу од нешто више од 209 милиона евра.

Додаје и да је укупан извоз аграрних производа са територије Шумадије и Поморавља у првих седам месеци износио нешто више од 31 милион евра уз, каже, остварење значајног спољно-трговинског суфицата у области аграра у износу од 20,2 милиона евра.

"Посебно охрабрење је осетно повећање извоза млечних производа и вина. На пример, вина смо извезли шест пута више у првих седам месеци ове године него у истом периоду прошле", рекао је Лучић.

Осим по доласку страних инвеститора, каже он, Шумадија и Поморавље се могу похвалити подстицајима у развој пољопривреде који дају ефекте.

На Сајму у Крагујевцу представио се предузетник Душан Ташовић из Кнића, који гаји љуте папричице и прерађује их у тегле по домаћем старом рецепту.

Каже да је ове године од локалне самоуправе добио помоћ у износу од 320.000 динара, које је уложио у изградњу два пластеника, додајући да му је та помоћ много значила.

Славиша
05.09.2019 • 18:27
На једној страни се дају тзв подстицаји,а са друге стране ти исти сељаци се опљачкају кроз јефтине пољ.производе,тако како се год окренемо сељак се константно пљачка.Ево само за пример,погледајмо једне те исте особе се врте већ 30 год око сељака и пољопривредника,и сваким даном им је стање све горе,па погледајмо само цене пољ.производа,сваке године цене све ниже а цене репро материјала све веће,значи,увознички лоби је сломио кичму Српском сељаку,а самим тим ће и држави сломити кичму.
EUR/RSD 117.5792
Најновије вести