За пољопривреднике 50 милиона евра из ИПАРД-а у 2018.

БЕОГРАД: „Пољопривредницима ће наредне године бити на располагању око 50 милиона евра из ИПАРД програма ЕУ, а први позив за набавку трактора и остале механизације биће објављен 20. децембра, најавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Он је појаснио да је реч о дугоочекиваним претприступним средствима ЕУ намењених пољопривреди у износу од 175 милиона евра, која су предвиђена бесповратно за период до 2020. године.

Министар каже да постоји неколико правилника које регулишу ову област, али да и његове колеге широм Србије покушавају да упознају пољопривреднике са процесом.

"Држава спроводи јавне позиве, одабира крајње кориснике по правилима по којима смо се акредитовали", рекао је Недимовић за РТС и појаснио да ће наредни позив бити већ у марту где ће пољопривредници моћи да аплицирају за објекте и прерађивачку индустрију и маркетинг, док ће трећи позив бити у јулу.

тајкуни, појашњава он, немају право да учествују за добијање средстава, јер је новац намењен за мале и средње произвођаче.

Говорећи о буџету за пољопривреду који је за наредну годину већи за 11,8 одсто он је рекао да је задовољан и да је најважније шта ће бити урађено са тим новцем, што, како каже, искључиво зависи министарства пољопривреде колико има снаге, знања и моћи да средства пласира. 

Министар је истакао да се морају увести аутоматски противградни системи, што ће прво бити урадено на два радарска центра а касиније у свим. 

Посебно је нагласио наводњавање и електрификацију поља јер, како каже, струја обара трошкове ратара приликом наводњавања.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести