Забрањен увоз свиња из Србије у Црну Гору

ПОДГОРИЦА: Црногорска Управа за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове забранила је увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, као и меса и производа од домаћих и дивљих свиња из Србије, како би се спречио унос свињске куге.
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

Како се наводи у саопштењу, увоз се изузетно може одобрити за одређене месне прерађевине, производе од меса и остале производе који садрже месо од домаћих свиња само ако испуњавају одређене захтеве прописане данашњом наредбом.

"Сва издата решења о ветеринарско-здравственим условима за увоз домаћих и дивљих свиња, као и меса и производа од свиња стављена су ван снаге, о чему су обавештени сви увозници, надлежни ветеринарски инспектори на граничним

инспекцијским местима и Управа царина", саопштила је Управа за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Та мера, како се наводи, остаје на снази све до добијања службене информације надлежне ветеринарске службе Србије, односно Међународне организације за здравље животиња, о искључењу сумње на појаву афричке свињске куге.

Светска организација за заштиту здравља животиња данас је ставила Србију на списак држава у којима су забележени случајеви болести свиња за коју се сумња да је афричка куга.

Увоз свиња, као и меса и производа од свиња из Србије претходно су забраниле Босна и Херцеговина и Северна Македонија.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести