Закуп државних ораница: Просечна аренда лане 213 евра по хектару

У току је издавање државних ораница у закуп физичким и правним лицима па општине и градови објављују огласе за јавна надметања која се спроводе електронски преко веб апликације на званичној веб презентацији Управе за пољопривредно земљиште.
s
Фото: Youtube Printscreen

До сада је први оглас објавило 26 локалних самоуправа, први и други круг 47 општина, а први, други и трећи круг јавног надметања објавиле су четири локалне самоуправе, подаци су са сајта Управе за пољопривредно земљиште.

Подсећамо да су општине и градови обавезни да до 31. марта донесу програме уређења и коришћења пољопривредног државног земљишта које пре објављивања јавне лицитације треба да одобри Министарство пољопривреде.

Огласи за јавно надметање објављени су у: Панчеву, Зрењанину, Крагујевцу, Кладову, Бору, Деспотовцу, Тителу, Србобрану, Новом Кнежевцу... Осим плодних њива, издају се и ливаде, пашњаци, напуштено земљиште... на 15 година закупа, али има и парцела које се издају на једну и три године.

У огласима у први план, за разлику од раније, уочава се да се цена аренде приближава коштању закупа приватних њива. Али има и даље парцела чији је закуп свега неколико хиљада динара и то коштање процењено је, вероватно, спрам квалитета земље, величине парцеле и локације.

Просечна цена закупа лане је била 213 евра по хектару, а пре две године била је незнатно нижа - 199 евра.

Сада по огласима за текућу агроекономску годину цене закупа износе и 400 евра у динарима, па постоји вероватноћа да се просек аренде за државну земљу знатно повећаи да тај раст буде већи од досадашњег.

У Малом Иђошу готово 500 хектара издато је већ у закуп.

У општина Кањижа, на северу Бачке, ове седмице истиче рок за пријаву за први круг јавног надметања за 1.715 хектара на 15 година, а висина аренде креће се од од непуних 5.000 динара до најскупље од 30.389 динара по хектару. Али у распону између ове две цене, има највише хектара чији закуп кошта од 23.000 до 27.000 динара. Ова општина издаје још и 46 хектара јер је са предходним закупцима раскинула уговоре.

И у општини Србобран ове седмице, такође, истиче рок за први круг надметања у којем траже једног или више закупаца за 138 хектара њива. Од те површине аренда за једну њиву скоро три и по хектара у Турији кошта по хектару 45.869 динара.


Од аренде лане стигло пет милијарди динара

Прошле седмице директор Управе за пољопривредно земљиште Бранко Лакић казао је на конференцији за новинаре да је држава прошле године од закупа зарадила пет милијарди динара. У сусрету с новинарима навео је и податак да држава располаже са 500.000 хектара државне земље, али да од тих површина 90.000 хектара чине пашњаци, што значи да је на располагању 410.000 хектара државних ораница. То наводи на закључак да се још увек не обрађује најмање 100.000 хектара њива, ако се узме податак да је прошле године било у закупу 280.000 хектара.


Општина Тител заказала је трећи круг надметања, исто ове седмице, за 18,5 хектара и одредила аренду од око 17.500 динара по хектару, с тим што општина има парцела које даје у закуп и за непуних 3.500 динара.

У агроекономској 2021. години Управа за пољопривредно земљиште је у закуп дала преко 280 хиљада хектара, и та површина је до сада нешто умањена због, у међувремену, спроведене реституције.

- Ове године очекујемо да у закуп издамо још већу површину, имајући у виду повећану потражњу за узимање у закуп државног земљишта, па чак и оног лошијег квалитета, као и државних пашњака у брдско-планинским пределима - речено је “Дневнику” у Управи за пољопривредно земиште и наведено да од укупне површине пољопривредног земљишта у државној својини око 25 одсто су пашњаци, док ливаде чине око седам одсто укупне површине пољопривредног земљишта у државној својини. Укупна површина пашњака у закупу тренутно износи 44 000 хектара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести