Жетва сунцокрета кренула, а о цени се само шушка

Жетва сунцокрета почела је ове године раније него уобичајено, али је још рано говорити колико ћемо ове године добити уљарице.
Žetva suncokreta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Жетва сунцокрета Фото: Дневник.рс

Извесно је да ће приноси бити знатно нижи него прошле жетве, али ће ипак зрна бити довољно за домаће потребе, јер је током пролећа сунцокрета посејано на око 250.000 хектара.

У Банату се највише сеје у односу на друга подручја у покрајини па су тамошњи ратари и први почели да га жању . Први откоса показују да ће род бити преполовљен у односу на прошлу жетву и то ратаре и брине. Јер треба покрити трошкове сетве, а о цени новог рода за сада јавно причају само земљорадници. Кажу да ново зрно не би требало да буде јефтиније од 84 динара, али да се међу ратарима прича да ће коштати од 60 до 70 динара, док трговци–откупљивачи о цени ћуте.

1–1,2 тоне по јутру сунцокрета добио ратар из Торка Ђорђе Милотин

Они који су почели жетву наглашавају да су само високе дневне температуре и велика суша, мада сунцокрет може да поднесе климу без падавина, наудиле да сунцокрета на њивама буде знатно мање него што су просечни приноси.

Свега тону до 1,2 тоне по јутру добио је велики ратар из Торка у општини Житиште Ђорђе Милотин. И прошле године Милотин је међу првима скидао род, али је тада имао принос од 1,7 до 2,7 тона по јутру, а у просеку изнад две тоне .Зрно је, казао је, ситно, влажно је седам одсто, а влаге треба да буде девет. Примесе има три процента, а треба два.

84 динара минимум треба да кошта нови род, тврде паори

- У дебелом минусу биће пољопривредниици уколико килограм сунцокрета буде заиста, како се међу нама прича, од 60 до 70 динара по килограму. – казао је Милотин и навео да је то виша цена у односу на прошлу годину, када је у жетви сунцокрет коштао 55 динара, а на крају жетве достигао 60 динара.Тада је, подвукао је, то била добра цена, јер је сетва била далеко јефтинија од овогодишње.

Из Удружења “Доловачки паори“ наводе да се на неким њивама приноси крећу од 800 до 900 килограма по јутру, што је мало у односу на то колико је уложено новца за сетву и да би зато килограм сунцокрета минимално требало да кошта 84 динара.


Зејтина ће бити довољно

Директорка Пословног удружења „Индустријско биље” Огла Чуровић изјавила је за „Дневник” да нам је остало сировог и рафинисаног сунцокрета од прошле жетве и да ћемо имати сунцокрета довољно, без обзира на то колико будемо добили уљарице ове године

– Потребно нам је 85.000 тона прерађеног уља за исхрану у домаћинствима. Ове године приноси ће бити шаролики. Жетва неће бити рекорда, али се очекује да државни просек буде испод три тоне по хектару – истакла је директорка.

Подсетила је на 2012. годину, када је била суша као сада.Те године било је посејано 170.000 хектара сунцокрета, а национални просек износио је свега 2,3 тоне по хектару. Овог пролећа је под сунцокретом око 250.000 хектара, па ће сунцокрета бити за нас и за извоз.


- Због високих цена минералних ђубрива, горива и малих приноса, овогодишњи сунцокрет би требало да вреди бар 84 динара да би се покрили трошкови и пољопривредници били на нули без зараде – казао је председник Удружења Марко Бојтар. Навео је да ће земорадици из околине Панчева наредне седице протестовати на раскрсници Долово - Ковин уколико заиста килограм сунцокрета буде између 60 и 70 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести