Жетва сунцокрета у Средњем Банату: Киша квари посао

ЗРЕЊАНИН: Жетва сунцокрета почела је на време, али чести пљускови и облине падавине у појединим атарима закочили су кампању на подручју средњег Баната.
Žetva suncokreta privodi se kraju Foto: Dnevnik.rs
Фото: Дневник.рс

И јучерашње обилне падавине, осим што ће допринети резервама влаге у земљишту, више праве штету, нарочито ратарима који су кренули у жетву сунцокрета, а сада су принуђени на одлагање радова и чекање.

- У време када му је влага била неопходна, сунцокрет је трпео због недостатка падавина, а сада киша озбиљно омета жетву. У појединим деловима атара у средњем Банату пало је и до 100 литара кише у последњих седам дана. Све то омета улазак тешке механизације у њиве, мора се чекати да се земља просуши – каже руководилац Саветодавне службе у Пољопривредној стручној служби Зрењанин Зорица Рајачић.

Она истиче да је сунцокрет веома заступљена биљна култура у средњем Банату, па самим тим и веома битна за укупне резултате у пољопривредној производњи у округу.

- Наш регион је на првом месту у Србији по површинама под сунцокретом. Ове године у средњобанатским атарима је 38.000 хектара са којих се сунцокрет жање. Први откоси, иначе, нису дали сјајне резултате, род је око 2,5 до три тоне по хектару. Али, мора се имати у виду да су у првом налету одрађене њиве које су на вишим теренима и где је сунцокрет пре достигао зрелост – напомиње Зорица Рајачић.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести