ЗСВ предлаже: Мање каматне стопе, интервентни откуп, веће субвенције

НОВИ САД: Тешка ситуација у аграру у периоду пролећне сетве била је повод да заседа Управни одбор Задружног савеза Војводине, који је крајем прошлог месеца усвојио закључке који ће бити прослеђени надлежнима.
Zadrugarstvo Foto: Dnevnik.rs/A.Erski
Фото: Dnevnik.rs

ЗСВ, између осталог, захтева хитну интервенцију државе на тржишту кроз обезбеђивање дугорочне мере субвенционисања каматних стопа на кредите код пословних банака и других давалаца средстава. Циљ је да се каматне стопа сведе на, како је речено, неки разуман ниво од 1 до 2 одсто.

Тражи се и да Републичка дирекција за робне резерве откупи по највишим могућим ценама адекватне количине старих залиха пшенице и других ратарских производа, како би се уклонили тренутни поремећаји у понуди и тражњи на тржишту.

Захтева се повећање основних подстицаја за ратарску производњу по хектару, у складу са растом трошкова производње и инфлаторним кретањима у протеклих неколико година.

Такође се захтева укидање ограничења од 20 хектара за остваривање подстицаја у ратарској производњи код задруга и њихових задругара. ЗСВ предлаже да се субвенционишу укупне регистроване површине земљишта на којима се заснива пољопривредна производња.

- Сви пољопривредни производи задруга и задругара налазе у легалном промету, уз плаћање свих пореза, доприноса, такси и других накнада државним органима- рекла председница ЗСВ мр Јелена Несторов Бизоњ. - Многе задруге и задругари располажу са више од 20 хектара регистрованог земљишта.

– Што више поседују то више доприносе буyету, а сразмерно мање од њега добијају. Усвајањем овог захтева омогућила би се праведнија расподела подстицаја, али и смањила сива економија - рекла је Несторов Бизоњ.

ЗСВ захтева и ослобађање од пореза на услуге на заједничку производњу која се обавља између задруга и задругара. Актуелни закон о ПДВ заједничку производњу тренутно сматра промето,м тако да се између задруга и задругара за обављање машинских и других услуга плаћа порез, што оптерећује задружни покрет на начин на који то не би требало, речено је на конференцији за медије.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести