Поповић и Ли: Убрзати изградњу индустријског парка у Борчи

БЕОГРАД: Србија и Кина ће учинити све да се почетак изградње српско-кинеског индустријског парка у Борчи убрза, констатовано је данас на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и амбасадора Кине Ли Манчанга.
nenad popovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Како је саопштено из Поповићевог кабинета, детаљи комерцијалног уговора о изградњи индустријског парка ће бити дефинисани у разговорима са партнерима из кинеске државне компаније "Чајна роад енд бриџ корпорејшн" (ЦРБЦ), која је задужена за реализацију овог пројекта са кинеске стране.

"У најкраћем могућем року основаћемо заједничко предузеће којем ће бити поверена реализација изградње индустријског парка у Борчи", рекао је Поповић и изразио очекивање да ће изградња парка започети током ове године.

Поповић је навео да Србија жели у што већој мери да се ослања на искуства Кине у изградњи иновационе инфраструктуре. 

"Желимо да развијамо концепт индустријских паркова по узору на паркове у Кини. Имамо талентоване младе инжењере, јаку универзитетску базу, иновациону заједницу која се убрзано развија, а уз то водимо државну политику која иновацијама придаје стратешки значај", рекао је ресорни министар истакавши да Србија има потенцијал да постане регионални "хаб" за иновације у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Према Поповићевим речима, Индустријски парк у Борчи простираће се на 320 хектара и у њему ће радити више од хиљаду домаћих и страних иновационих компанија. Према студији изводљивости, планирано је да инвестиција у овај парк буде вредна 300 милиона евра и да у њему буде запослено више од 10.000 људи. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести