Поповић: Инжењери кључни за дигитализацију индустрије

БЕОГРАД: Србија треба да сачува своју традиционалну индустрију, али истовремено да гради нове и модернизује постојеће индустријске капацитете на "паметним основама", рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, додавши да су за тај процес дигиталне трансформације српске индустрије потребни најбољи инжењери.
popovic, tanjug
Фото: Tanjug

Он је данас, на састанку са представницима државних институција, водећих техничких факултета и компанија из домена производних технологија, поручио да је шанса Србије у новим технологијама и изградњи економије засноване на иновацијама и знању. 

"Иновације почивају на технологијама и научним сазнањима, али оне не могу да постоје ван економског простора. Наш задатак је да афирмишемо двојаку улогу иновација, као економске, и као научне категорије. Библиотеке су важне, али је још битнија економија", објаснио је Поповић.

Он је истакао да је у сагледавању иновација, битно да разумемо да оне не могу да постоје без два главна елемента, економије и инжењера. 

"Зато још једном желим да нагласим да наш будући фокус, поред иновација као моторне компоненте и кључног фактора компетитивости сваке економије, мора да буде на инжењерству", рекао је Поповић.

Он је указао да Влада Републике Србије чини све да створи такав образовни, научно-истразивачки и иновациони амбијент који ће задржати младе инжењере у Србији. 

"Ове године смо зато повећали буџет за развој иновација, иновационог предузетништва и иновационе инфраструктуре пет пута. Наша шанса је у младим инжењерима и желимо да им омогућимо услове да наставе да се образују и стварају у Србији", навео је Поповић.

Он је нагласио значај улоге техничких факултета у Србији да стварају нове и подижу компетенције постојећих инжењера. 

"То видим као један од приоритета за нашу државу у будунћости, јер су нам за Индустрију 4.0, потребни инжењери 4.0", навео је Поповић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести