Пореска управа донела 264.000 решења о принудној наплати

Пореска управа Србије донела је 264.007 решења за принудну наплату пореског дуга који није плаћен по основу раније упућених опомена пореским дужницима.

 "Пореска управа је, реагујући благовремено и перманентно, у оквиру редовне наплате пореског дуга, у претходном периоду донела 937.139 опомена пореским дужницима. За неплаћени дуг из донетих опомена, покренута је принудна наплата пореског дуга, доношењем 264.007 решења, и то из свих предмета принудне наплате", наводи се у саопштењу објављеном на веб сајту Пореске управе.

Додаје се, такође, да Пореска управа, тежећи ка једнаком третману свих пореских обвезника, примењује низ инструмената и мера из своје надлежности према свим пореским дужницима, а посебно према онима са највећим пореским дугом.
 
У суочавању са затеченим стањем, евидентирано је неколико проблема који се превасходно односе на третман тешко наплативих или ненаплативих потраживања, на начин књиговодственог евидентирања пореских обавеза, као и на значајно учешће камате у структури укупног дуга, објашњавају из те управе.
 
Истовремено подсећају да је, у циљу што ефикасније наплате потраживања, Пореска управа понудила у складу са законском регулативом пореским обвезницима, који за то испуњавају услове, могућност репрограма, односно исплате дуга у једнаким ратама на период од 60 месеци, што је резултирало измењеном сликом стања пореског дуга и великим бројем нових решења о репрограму.
 
У случајевима где те мере нису дале тражене резултате, предузете су мере принудне наплате пореског дуга и то код свих дужника код којих нема законсих забрана за то, наводи се у саопштењу.
(Танјуг)
 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести