Портал унапређује надзор над јавним финансијама

БЕОГРАД: Увођење портала за надзор над јавним финансијама кључни је резултат и круна четворогодишњег рада националног огранка Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (ГОПАК) у Србији, изјавила је данас председница ГОПАК-а у Србији Дубравка Филиповски.
dubravka filipovski, tanjug video
Фото: Дубравка Филиповски, фото: Танјуг (Видео)

На регионалном састанку чланова ГОПАК-а, Филиповски је рекла да портал омогућава посланицима директан увид у трошење средстава из државног буџета што доприноси, истиче, транспарености у коришћењу јавних финансија и јачању надзорне функције парламента.

Портал, успостављен 2015. године, у фази је реализације и биће надограђен, каже Филиповски и додаје да је циљ његово повезивање са другим порталима у Србији како би се на једном месту нашли подаци о трошењу јавних средстава и омогућила делотворна контролна функција парламента.

Навела је да је портал реализован уз подршку УНДП, те да је претходних година одржан низ радионица са представницима Агенције за борбу портив корупције, Државне ревизорске институције, Управом за јавне набавке и другим државним органима, али и са представницима организација цивилног друштва које се баве борбом против корупције.

Филповски каже да су се посланици и власти и опозције, који чине ГОПАК у Србији, обавезали да ће заједнички радити на борби против корупције и надзору над радом владе и контролом над јавним финансијама.

Како је навела, ГОПАК у Србији је директан одговор на захтеве грађана који корупцију перципирају као највећи проблем, а чини га 49 посланика, од којих су деветоро бивших посланика, а који су и даље активни у националном огранку.

Учесници састанка су истакли важност законодавног оквира за борбу против корупције и успостављање механизама контроле трошења јавних средстава, а Филиовски наводи да је у Србији 2012. донет нови Закон о јавним набавкама који је омогућио уштеде од 500 милиона динара на годишњем нивоу.

Председница скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Александра Томић каже да би портал за надзор јавних финансија требало да буде центар збивања када је реч о подацима о трошењу јавних средстава, те да омогући праћење тока буџетских распхода у реалном времену и истовремено надзор над трошењем.

Фото: Танјуг (Видео)

То је истиче, важно како би парламент јачао своју контролну функцију и како би сви заједнички радили на јацању транспарентности у трошењу јавних средстава и у борби против корупције.

Више од 50 земаља света су основале национални огранак ГОПАК-а, а на дводневном регионалном састанку у Београду о искуствима су говорили представници парламената БиХ, Црне Горе, Македоније, Киргистана, Грузије и Молдавије.

Оцењено је да је потребна ближа сарадња националних огранака ГОПАК-а и истакнуто да национални парламенти треба да успоставе сопствене механизме за надзор над трошњем јавних средстава и превенцију корупције.

Истакнуто је и да је буџет новац свих грађана и да имају право да знају како се он троши, те да ефикаснијим надзором парламенти могу да доприносу транспарентности у трошењу јавних средстава и одговорнијем коришћењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести