ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ, СРПСКИ „БЕРМЕТ“ ЋЕ У КИНУ Винарима из Сремских Карловаца отвара се највеће тржиште на свету

Потписан меморандум између Удружења произвођача вина са географском ознаком ,,Бермет“ и кинеских партнера са циљем извоза домаћих вина на тржиште НР Кине
с
Фото: Покрајинска влада

У Сремским Карловцима је данас потписан Меморандум о разумевању између Удружења произвођача ароматизованих вина са географском ознаком ,,Бермет“ из Сремских Карловаца, Асоцијације кинеских привредника у Републици Србији, и две компаније ,,Нингбо Џиангмиао Тећнологy Цо. Лтд.“ из града Нингбо и предузећа ,,АРОНИЈА ВИТА“ д.о.о. из Лазаревца.

Циљ Меморандума јесте јачање привреде у домену винског привредног потенцијала АП Војводине и Републике Србије, продаје и извоза вина на кинеском тржишту, формирање заједничког продајног центра са седиштем у Сремским Карловцима, спровођење дигитализације постојеће понуде и стварање услова за снажнију маркетиншку промоцију Удружења винара, као и Сремских Карловаца као важне винске дестинације.

Потписивању Меморандума су присуствовали покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић.

,,Ово је доказ да када радимо заједно ниједан циљ није недостижан. Меморандум је резултат година рада и одличних односа Србије и Кине и онога што заједно са винарима са Фрушке горе радимо - да достигнемо квалитет како бисмо били спремни за такмичење на највећем тржишту", рекао је Иванишевић.

Фото: Покрајинска влада

Покрајинска влада, навео је он, преко својих секретаријата помаже развој винарства и виноградарства и развој туризма.

Иванишевић је најавио да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам 1. јула започети велики међународни пројекат одобрен од стране Европске уније, који ће имати за циљ креирање туристичких дестинација уз помоћ вештачке интелигенције.

Фото: Покрајинска влада

Министар Момировић је истакао да је овакав вид удруживања и подстицања домаћег винарства управо резултирао потписивањем Меморандума који је предуслов за пласирање наших производа даље од домаћег тржишта, са циљем да се произвођачима грожђа и вина са територије Сремских Карловаца омогуће бољи услови на тржишту НР Кине.

Потпредседник Удружења задужен за међународну сарадњу Дражен Ђурђић истакао је да  ће на кинеском тржишту бити сви чланови Удружења.

Према одредбама Меморандума, Удружење произвођача вина из Сремских Карловаца ће за потребе промотивног центра обезбедити простор на територији општине у оквиру ког ће сви чланови Удружења презентовати своје производе и услуге, док ће Асоцијација кинеских привредника својим члановима у Републици Србији као и другим кинеским организацијама и привредним субјектима активно промовисати винску индустрију Сремских Карловаца и ову општину као јединствену туристичку дестинацију.

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести