Предстечајни поступак предухитрио продају комбината

Мада је Агенција за приватизацију током прошлог месеца расписала јавне позиве за продају неколико пољопривредних комбината у Војводини, пре неколико дана на сајту

су објављена обавештења о њиховом поништају. Тако је Агенција 15. октобра објавила продају предузећа „Јадран” из Нове Гајдобре, 17. октобра позив за продају „Војводине” из Старчева и 21. октобра за „Семе Тамиш“ Панчево. По датумима из тих јавних позива отварање понуда заинтересованих купаца тек је следило, али је у међувремену Агенција за приватизацију обавестила о поништавању продаје.

По објашњењу које смо добили из Агенције за приватизацију, а које је изостало у случају обустављања продаје „Јадрана” из Нове Гајдобре, до продаје „Војводине” из Старчева и „Семена Тамиш” из Панчева дошло је због одлуке Привредног суда у Панчеву да се у та два пољопривредна комбината покреће стечајни поступак. Тај суд је ту одлуку донео 30. октобра и њоме је, између осталог, наложио и забрану располагања имовином стечајног дужника.

„Имајући то у виду, Агенција за приватизацију поништила је јавне позиве за продају капитала субјеката приватизације јер су наступиле околности које онемогућавају спровођење поступка приватизације. Рочишта за утврђивање постојања стечајних разлога за оба субјекта приватизације заказана су за 27. новембар. У зависности од одлуке Привредног суда у Панчеву, Агенција за приватизацију ће одредити даљи ток приватизације за та два комбината”, наведено је у саопштењу које је достављено „Дневнику”.

Иначе, Агенција за приватизацију обуставила је продају и више од 20 привредних субјеката за које је такође расписан јавни позив и за које је тек требало да буду отворене коверте заинтересованих купаца. Као образложење у тим случајевима наведено је да је 4. новембра ступио на снагу Закон о изменама и допунама Закона о Агенцији за лиценцирање стечајних управника, чијим одредбама је прописано да она обавља послове стечајног управника у стечајним поступцима који се спроводе над правним лицима која су с већинским јавним или друштвеним капиталом, као и у ситуацијама када се током поступка стечаја промени власничка структура стечајног дужника тако да он постане правно лице с већинским капиталом.

Ступањем на снагу тог закона, Агенцији за приватизацију престала су овлашћења обављања послова стечајног управника па је одлучено да се већ расписани јавни позиви за продају неких предузећа, које је објавила Агенција као стечајни управник, откажу.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести