Предстоји аутоматизација извоза и увоза

Србија је спремна за отварање поглавља 29, посвећеног питању царинске уније, чуло се на конференцији „Представљање преговарачке позиције за поглавље 29 царинска унија, у организацији Центра Привредне коморе Србије за ЕУ интеграције.
Carina Batrovci / Dnevnik
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

По речима помоћника директора Управе царина Веселина Милошевића, то поглавље је, у суштини, завршено.

„Влада Србије је почетком ове године усвојила ту позицију“,истакао је Милошевић. „Министарство финансија и Управа царина спремни су за отварање поглавља које ће, надам се, бити отворено пре лета.

Вршилац дужности директора Управе царина Милош Томић тврди да је, што се царине тиче, Србија већ у Европској унији. Он је истакао да је Царина Србије прошле године у буyет уплатила 3,5 милијарди евра, што је 230 милиона више него годину пре.

77.000 боксова разних цигарета заплењено лане

Тренд повећања наплате настављен је и у права три месеца ове године, али и пракса да се царинским приходима пуни готово половина буyета. По његовим речима, ЕУ је оценила да Србија има једну од најбољих царинских управа, што је резултирало најавом отварања поглавља 29.

„На то смо поносни јер смо држави омогућили да је по неким стандардима већ у Европи“,рекао је Томић. „Реч је о транзиту у којем смо увођењем новог компјутеризованог система пробили баријере граница. Захваљујући убрзаним процедурима, нашим путевима је прошле године прошло 200.000 теретних возила више него 2015. и тиме је спречено да се одлије од 30 до 50 милиона евра годишњег прихода који транзит доноси“.

Да би се поглавље 29 затворило, наглашава Томић, потребно је да се, осим транзита, царина додатно аутоматизује за извоз и увоз, што је дуготрајан посао. Ове године почиње припремна фаза за увођење аутоматизованог извоза, увођење система улазне и излазне сажете декларације, а потом следи систем аутоматизованог увоза.

3,5 милијарди евра прошле године уплаћено у буџет  

„Кад све то буде уведено, заједно с осталим ЕУ стандардима, царинска служба ће бити попут свемирског брода – врхунски систем који представља спој последње речи технике и дугогодишњег искуства“,тврди Томић.

Управа царина је у прва два месеца ове године запленила готово исту количину шверцованих цигарета као и током целе прошле године. Шверцује се, рекао је Томић, све на чему може да се заради. Што се дуванских производа тиче, из моде је изашао шверц резаног дувана, али је зато појачан шверц цигарета.

„У 2016. години царинска служба запленила је готово 77.000 боксова разних цигарета, што је око пет пута више него 2015. године. Кријумчарење дроге непрестано је при врху листе јер се остварују енормне зараде. У 2016. години заплењено је готово пола тоне различитих дрога, највише марихуане, више од 370 килограма – али и 60 килограма хероина, 14 килограма екстазија, 11 килограма кокаина, четири килограма хашиша, колико и других психоаткивних супстанци“,објаснио је Томић.           

        Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести