“Профикат” ради вагонске компоненте за словачку “Татравагонку”

Компаније „Профикат” д. о. о. из Бачког Петровца и један од највећих словачких инвеститора у Србији, компаније „Татравагонка–Братство” д. о. о. потписале су споразум о сарадњи који је веома значајан за привреду Србије и АП Војводине.
1
Фото: Dnevnik.rs

Тај пројекат стратешког значаја спроводиће се заједнички, а вредан је око два милиона евра на годишњем нивоу и подразумева производњу компоненти за нове вагоне које производи „Татравагонка”.

По речима потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за привреду и туризам Ивана Ђоковића, потписивање тог споразума не показује само да поседујемо домаћу памет и технологију у области софистициране металске индустрије већ потврђује и опредељење иностраних компанија с реномеом да за кооперанте одаберу домаће фирме, а да је управо такав вид сарадње императив у стварању нове материјалне вредности.

– Покрајинска влада у потпуности подржава закључивање тог споразума и даљи развој сарадње компанија „Профикат” и „Татравагонка”, а нарочито задржавање кадрова у домену заваривачких делатности и металске индустрије, који се у несразмерно великом броју одливају из наше земље – рекао је Ђоковић. – Тиме смо утицали и на репутацију наше привреде, која је способна да одговори стандардима развијених земаља.

Он је навео да сарадња тих компанија на заједничким пројектима умногоме помаже дефицитарним занимањима у металској индустрији, те очувању радних места у Бачком Петровцу, а да вредност уговора, као и делатност железничке индустрије и њени захтеви, потврђују да наша привреда поседује знање и технологију који задовољавају све стандарде страних компанија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести