Профит Самсунга пао за више од 50 процената

СЕУЛ: Оперативна добит јужнокорејске електронске компаније Самсунг смањена је за 56 одсто у другом кварталу у односу на исти период прошле године, као последица лошијих перформанси у кључном пословању са чиповима.
1
Фото: pixabay.com

Такви резултати последица су и шире кризе у тој индустрији, проузроковане првенствено америчко-кинеским трговинским ратом, оцењује агенција Ројтерс.

Оперативни профит Самсунга је у три месеца закључно са јуном износио 6.600 милијарди корејских вона (5,6 милијарди долара), што је за 56 одсто мање у односу на добит од 14.870 милијарди вона из истог периода прошле године.

Из компаније је саопштено да је настављено успоравање и пад цена на тржишту меморијских чипова "упркос ограниченом опоравку тражње".

"Компанија је суочена са изазовима који проистичу не само из неизвесности у одређеним пословним сегментима, већ и из промена у глобалном макроекономском окружењу", наводи се у саопштењу.

Самсунг се суочава и са потенцијалним поремећајима у послу са чиповима због трговинског спора између Сеула и Токија.

Наиме, Јапан је недавно увео извозна ограничења на поједине индустријске материјале који су Сеулу неопходни за производњу полупроводника и екрана.

Из Самсунгу су, такође, најавили да ће се фокусирати на лансирање нових производа у трећем кварталу, међу којима је и њивов први склопиви смартфон.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести