Програм реструктурирања Ер Србије биће усвојен до краја године

БЕОГРАД: Програм реструктурирања Ер Србије биће усвојен до краја године, изјавио је данас у Скупштини Србије министар финансија Синиша Мали.
Er Srbija, avion  Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео
"На том програму се већ ради месецима, према примерима Ер Балтика и другим, имајући у виду да држава не може ни са једним динаром да помогне Ер Србији ако се не усвоји програма реструктурирања у складу са регулативом ЕУ за државну помоћ", рекао је Мали.
 
Ер Србија је до кризе услед ковид-19 пословала позитивно, тако да ће држава помоћи Ер Србији само када је реч о губицима од почетка ковида, нагласио је Мали одговарајући на излагање председника Фискалног савета Павла Петровића.
 
Мали је рекао на скупштинском Одбору за финансије да је Фискални савет опседнут Ер Србијом пошто је ту компанију у свом извештају о предлогу буџета за 2021. споменуо чак 80 пута, иако та компанија ни на који начин не представља фискални ризик за грађане и државу Србију.
 
Навео је да је по питању Ер Србије изнето доста неистина и паушалних оцена.
 
"Када погледате губитке о којима причате, на дан 31. децмебар 2013. године, то је датум када је настала Ер Србија и када је негативна капитал друштва био 235,9 милиона евра, што је наслеђено од Јат ервејза".
 
Мали истиче, такође, да Ер Србија није кренула од нуле већ од минуса и да је онда профит који је оствариван у протеклих шест или седам искоришћен за покривање негативног почетног капитал.
 
"На дан 31.12. 2019. негативан капитал Ср Србије је износио 129,5 милиона евра, тако да је за 106 милона мањи него 2013. године, тако да није тачно да се гомилају губици", истакао је Мали.
 
Истиче да ће програм реструктурирања Ер Србије бити усвојен до краја године и да ће онда бити послат на одобрење агенцији за државну помоћ.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести