Пројекти ЕУ донели 120 милиона евра

Локалне самоуправе у Војводини су од 2007. до 2013. године реализовале укупно 256 пројеката које је финансирала Европска унија, а који су вредели више од 120 милиона евра, показало је

истраживање Независног друштва новинара Војводине о реализацији европских пројеката у Покрајини.

Оцењено је да војвођанске општине нису ни изблиза искористиле расположиве фондове те да је недостатак стручних кадрова у области пројектног планирања и реализације пројеката „хронична бољка” готово свих локалних самоуправа у Војводини.

Резултати пројекта „Преглед, анализа и представљање реализованих пројеката локалних самоуправа на територији АП Војводине финансираних од стране ЕУ у програмском периоду 2007–2013“, представљени у књизи „Европа у Војводини” – објављеној у издању НДНВ-а, а уз подршку Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу – промовисани су у Медија-центру Војводине.

Међу 44 војвођанске локалне самоуправе, које су обухваћене истраживањем, нема нити једне која у том периоду није реализовала бар један пројекат финансиран од ЕУ. Највише их је реализовано у Новом Саду, Вршцу, Зрењанину, Панчеву, Суботици.

Највећи број пројеката је из области економског развоја, унапређења функционисања локалне самоуправе, екологије, заштите животне средине, алтернативних извора енергије, а најмање пројеката реаизовано је из области образовања.

Б. Опрановић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести