Реституција: Наследницима највише пола милиона евра за отето

До краја овог месеца Министарство финансија треба да утврди коефицијент или неко друго решење за обештећење, да би у децембру могла почети исплата обештећења у обвезницама на рок од 12 година, уз годишњу камату од два одсто.
1
Фото: Dnevnik.rs

По речима директора Агенције за реституцију Страхиње Секулића, буyетом за ову годину предвиђене су две милијарде динара за обештећење власника или наследника чија је имовина одузета после Другог светског рата, а реализација ће бити могућа тек када Влада Србије донесе одлуку о коефицијенту обештећења.

"Законско решење је да све обвезнице морају бити исплаћене од 2018. до 2030. године, без обзира на то када је решење донето – објаснио је Секулић. – За укупно обештећење предвиђен је износ од две милијарде. Но, држава има своје лимите у погледу финансија и имовине те се и реституција креће у реалним могућностима. Власници или наследници могу добити највеће обештећење у износу од 500.000 евра."

Он истиче да су за државу две милијарде евра намењене обештећењу заправо огроман новац и да то морају знати стари власници и наследници, без обзира на то што ће можда део њих бити и незадовољан висином која ће им бити утврђена решењем. Подсећа на то да многе економски снажније државе, попут Немачке, нису успеле да надокаде штету 100 одсто па је тешко то очекивати од Србије.

У децембру би могла почети исплата обештећења у обвезницама на рок од 12 година, уз годишњу камату од два одсто

Предвиђа да ће реституција бити завршена у наредних пет до осам година, с обзиром на то да је у натури већ завршена 90 одсто, односно враћено је више од 6.000 објеката и пословних зграда и 30.000 хектара пољопривредног земљишта, а за преосталих десет одсто, додаје, што је око 20.000 поднетних захтева, биће донета решења о обештећењу. Неће се моћи вратити у натури имовина продата у поступку законске приватизације или откупом станова деведесетих година прошлог века па ће то бити учињено кроз обвезнице.

"Један од случајева је када објекат више не постоји јер је срушен, када је реч о изграђеном грађевинском земљишту, када је продато у поступку законите приватизације или служи за послове државе, министарстава и других организација. То је изузето од реституције и иде на обештећење јер је ту имовину немогуће вратити у натури зато што на тим стварима не постоји законито право својине других лица",објаснио је Секулић.

              Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести