Рио Тинто улаже 200 милиона долара у пројекат "Јадар"

БЕОГРАД: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са представницима међународне рударско-металске групације Рио Тинто на којем је најављено улагање нових 200 милиона долара за даљи развој литијум-бор пројекта "Јадар".
ana brnabic rio tinto
Фото: Tanjug
Та одлука донета је на основу претходне студије оправданости пројекта Јадар, а компанија Рио Тинто је до сада уложила више од 250 милиона долара.
 
Брнабић је приликом видео састанка истакла да је наставак њиховог пословања на пројекту "Јадар" код Лознице, од изузетне важности за Србију, посебно у време пандемије корона вируса са којом се суочава читав свет.
 
Она је истакла значај усвајања претходне Студије оправданости пројекта у наставку пројекта, истакавши да је то добра вест не само за Владу Србије, која непосредно сарађује са Рио Тинтом, већ и за локалну заједницу с обзиром на то да је на пројекту ангажован велики број људи.
 
Извршни директор Рио Тинта за енергију и минерале Болд Батар нагласио је задовољство због сарадње са Владом Србије за реализацију пројекта "Јадар".
 
Пројекат "Јадар" подразумева рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита чији почетак може се очекивати кралем 2021. године.
 
Састанку у Влади Србије присуствовали су и министар рударства и енергетике Алекснар Антић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, градоначелник Лознице Видоје Петровић.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести