Седамдесет милиона динара за штедљиву расвету у јавним установама

НОВИ САД: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је данас уговоре вредне 70 милиона динара за реализацију 23 пројекта штедљиве расвете у јавним установама у 14 војвођанских општина. 
Milicevic_dodela ugovora-17
Фото: Покрајинска влада

Бесповратна средства обезбеђена су преко конкурса Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и то за постављање ЛЕД расвете у основним и средњим школама, високообразовним и здравственим институцијама, те геронтолошким и спортским центрима. 

Милићевић је овом приликом изјавио да је у протеклих две и по године из покрајинског буџета издвојено више од 500 милиона динара за пројекте енергетске ефикасности. Ресорни покрајински секретаријат је за ту намену обезбедио више од 200 милиона динара, док је преко Управе за капитална улагања АП Војводине издвојено више од 330 милиона динара. 

Фото: Покрајинска влада

„Бенефит ових улагања је вишеструк, јер ће јавним установама широм Војводине обезбедити квалитетнију расвету, али и мање трошкове за електричну енергију. Истовремено, постављањем савремене ЛЕД расвете обезбеђује се и мање загађење животне средине“, казао је потпредседник Милићевић. 

Он је додао да је процењено да ће реализацијом данас уручених уговора бити остварена  уштеда од око осам и по милиона динара на годишњем нивоу, односно да ће потрошња електричне енергије бити мања за готово милион kWh годишње.

Фото: Покрајинска влада

Милићевић је још додао да ће Покрајинска влада наставити са улагањем у пројекте енергетске ефикасности и позвао локалне самоуправе да прате конкурсе Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и да припремају документацију за пројекте који ће обезбедити енергетски ефикасније и квалитетније јавне објекте.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести