Скок цена нафте у очекивању укидања појединих тарифа

ЛОНДОН/ТОКИО: Цене нафте су данас порасле, у очекивању постизања трговинског споразума између САД и Кине и растућег оптимизма да би Вашингтон могао да укине поједине тарифе на увоз кинеске робе.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Цена северноморске нафте "брент" порасла је за 61 цент или један одсто на 62,74 долара за барел, док је америчка "лака" нафта (ЊТИ) поскупела за 42 цента или 0,7 одсто на 56,96 долара за барел, преноси агенција Ројтерс.

Кина врши притисак на америчког председника Доналда Трампа да из првог дела трговинског споразума између САД и Кине уклони повећане царине уведене у септембру, што би, како оцењује Ројтерс, могло да помогне ублажавању економске штете коју је проузроковао трговински спор између два највећа светска потрошача нафте.

"Ако би неке од постојећих тарифа биле укините, то би требало делимично да обнови глобалну тражњу за нафтом", рекао је Хан Тан, тржишни аналитичар компаније ФЏТМ.

Генерални секретар Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) Мохамад Баркиндо је изјавио да су перспективе тржишта нафте за 2020. годину можда оптимистичније од преходно прогнозираних, што ће изгледа умањити потребу за већим смањењем производње.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести