Србија убрзано развија мрежу аутопутева

БЕОГРАД: У Србији је од 2012. године изграђено око 250 км аутопута и обновљено око 2.000 км магистралних и регионалних путева, а у припреми је и нови инвестициони циклус у путну мрежу вредан неколико милијарди евра.
autoput, tanjug
Фото: Tanjug

Планирана је изградња аутопутева и брзих саобраћајница (са по две траке) који ће премрежити Србију, али и аутопутева који ће повезати нашу земљу са регионом.

Фокус је претходних година био на изградњи путних коридора 10 и 11 и започети су радови на многим деоницама, које се сада приводе крају или су већ готове, али се чека њихово пуштање у саобраћај због суседних деоница.

Када је реч о Коридору 10, на обилазници око Београда је изграђен полуаутопут од Остружнице до Стражевице од 11 км и око 10 км петље Батајница и Остружница у пуном профилу.

Изграђена је деоница на јужном краку Коридора 10 Левосоје - Прешево (граница са Македонијом) у дужини од 21,5 км, као и Доњи Нерадовац - Српска Кућа у дужини од осам километара.

Такође, деоница Коридора 10 Грабовница - Грделица дужине 5,6 км и Владичин Хан - Доњи Нерадовац дужине 26,3 км.

Ту је изграђен и паралелни некомерцијални пут дуг 26 км, који је обавезан уз Коридор.

На Ипсилон краку Коридора 10 односно обилазници око Суботице, која треба да повеже Коридор 10 са граничним прелазом Келебија, направљено је 6,5 км полупрофила, од Сомборског до Бачкотополског пута.

На источном краку Коридора 10, од Ниша до границе са Бугарском изграђена је деоница Просек - Банцарево дужине 9,4 км, која ће бити пуштена у саобраћај када се заврси деоница Банцарево - Црвена Река.

Такође, направљене су деонице Црвена Река - Чифлик дузине 12,7 км, Чифлик - Станичење дужине 12,3 км и Пирот (исток) – Димитровград дужине 30,5 км заједно са обилазницом око Димитровграда, као и Станичење - Пирот (сектор 5А) дужине 5,5 км.

На том делу је исто направљен паралелни некомерцијални пут дужине 11,8 км.

На Коридору 11 односно аутопут Београд - Јужни Јадран направљена је деоница Уб - Лајковац од 12 км и Љиг - Прељина дуга 40,3 км.

На аутопуту Крагујевац Баточина је комплетирано 18,5 км аутопута.

Направљен је и Пупинов мост на Дунаву између Земуна и Борче дуг око 1,5 км у оквиру саобраћајнице Северна тангенте у Београду, као и мост Љубовија - Братунац од око 230 метара, који још није пуштен у саобаћај.

У току је и пројекат рехабилитације око 1.100 км магистралних и регионалних путева, у вредности од око 400 милиона евра.

У периоду 2012 - 2017. кроз радове на рехабилитацији, санацији и редовном одржавању обновљено је 1.883 км државних путева (изузимајући аутопутеве) и 784 км локалних путева.

Када су питању планови за наредни период, коридори 10 и 11 остају периотет и треба да буду завршени до краја године.

На јужном и источном краку Коридора 10 остало је да се ефективно завши још свега двадесетак километара, како би раније изграђене деонице могле да се пусте у саобраћај.

На јужном краку деоница Српска Кућа - Левосоје од осам км треб да буде завршена до краја септембра.

Испилон крак Коридора 10 биће завршен до краја 2019. године у укупној дужини од 24 км.

На обилазници око Београда, која је део Коридора 10, кинески и азербејџански извођачи су започели радове на изградњи недостајуће леве траке аутопута од моста на Сави код Остружнице до тунела Стражевица и обе траке до Бубањ Потока,у укупној дужини од 19,5 км, а рок за завршетак радова је 36 месеци.

На Коридору 11 ће до краја године бити комплетирано и отворено за саобраћај укупно око 103 км аутопута, од Обреновца до Прељине код Чачка.

То значи да ће бити пуштене у саобраћај две деонице Коридора 11, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига у дужини од укупно око 50 км и раније изгађена деоница Уб - Лајковац у дужини од 12 км.

Раније је пуштена у саобраћај деоница аутопута Љиг - Прељина дуга 40,3 км.

Од марта 2019. треба да почну и радови на следећој деоници Коридора 11, од Прељине до Пожеге, која би требало да буде завршена 2021. године и остало је да се заврши изградња аутопута до границе са Црном Гором, од Пожеге до Бољара.

Приводе се крају и припреме за градњу тзв. аутопута "Мира" Ниш - Мердаре - Приштина, за прву деоницу од Ниша до Плочника.

Припрема се и градња аутопута односно брзих саобраћајница од Појата до Прељине (Моравски коридор), Новог Сада до Руме (Фрушкогорски коридор), од Пожеге до Вишеграда у оквиру аутопута Београд - Сарајево, Рума - Шабац - Лозница, од Пупиновог моста у Беогаду до Зрењанина и Зрењанин - Нови Сад, Параћин - Зајечар...

Крајем овог месеца или почетком августа требало би да почне обнова 22 км аутопута од Батроваца до Кузмина, о оба смера.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести