Српска Дина картица иде у свет, ЧајнаПеј долази у Србију

БЕОГРАД: Народна банка Србије (НБС) и кинеска компанија Чајна ЈунионПеј (Цхина УнионПаy) потписали су данас меморандум о разумевању чији је циљ да српска Дина картица буде прихватана као платно средство свуда у свету где је омогућено плаћање ЈунионПеј картицама.
dina kartica
Фото: foto dinacard

Меморандумом, који су потписали гувернер НБС Јоргованка Табаковић и председник кинеске картичарске компаније Ши Венчао током посете високе делегације кинеске компаније Народној банци Србије, утврђују се основе за будућу сарадњу између домаћег картичног система ДинаКард (Цард) и кинеског ЈунионПеја.

"Захваљујући сарадњи ЈунионПеја и ДинаКард система, свуда у свету где је омогућено плаћање ЈунионПеј картицама, моћи ће да се плати нашом картицом”, изјавила је Табаковић након потписивања меморандума.

Потписивањем меморандума дефинисане су, како је истакла, основне области сарадње два картична система, а то су прихватање ЈунионПеј картица у Србији, издавање заједничке ДинаКард - ЈунионПеј картице у Србији и њено коришћење у иностранству, као и коришћење технологије ЈунионПеј картица у ДинаКард систему.

Гувернер је истакла да би у року од шест месеци требало да буде потписан уговор који ће омогућити да овај меморандум заживи, и да сада предстоји финализација како техничког, тако и пословно-правног дела потписаног меморандума. 

Чајна ЈунионПеј, кинески национални картични систем основан 2002. године уз подршку Централне банке Кине, успео је да за само десет година од оснивања, постане највећи картични систем на свету, са 6,5 милијарди издатих картица.

“Готово половина од свих платних картица издатих у свету чине картице овог бренда. Картице ЈунионПеја се користе у преко 160 земаља света”, изјавила је гувернер, додајући се ЈунионПеј одликује високим квалитетом, ниским трошковима и сигурношћу платних услуга.

Председник кинеске картичарске компаније Ши Венчао је рекао да је Србија једна од земаља у региону Централне и Источне Европе која гради најблискије везе са Кином, а у прилог томе говори и прошлогодишње узајамно укидање виза, што доприноси бољој комуникацији и омогућава кинеским грађанима да уживају у туристичким артркцијама Србије.

“То значи и да се повећава број људи и ималаца наше картице ЈујионПеј који ће моћи да је користе у Србији”, изјавио је Венчао.

Захваљујући успостављању сарадње, ДинаКард систему ће на располагању бити најмодерније платне технологије и стандарди, подршка глобалног лидера у картичном пословању и прихватна мрежа која се састоји од преко 41 милион трговачких локација (10 милиона онлајн трговаца) и 2,1 милион банкомата у 160 држава И територија широм света.

Успостављење пословне сарадње са системом кинеском картичарском кућом је, како поручују из НБС, логичан наставак изузетне сарадње коју су Србија и Кина већ успоставиле на многим другим пољима, те ће допринети додатном унапређењу билатералних односа двеју држава.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести