ШТАДА остварила двоцифрени раст продаје и добити у 2023. години

(Бад Вилбел, Немачка) 14. март 2024. – ШТАДА (STADA) је у 2023. наставила са двоцифреним растом продаје и добити. Кориговано за флуктуације валуте и специјалне ставке, Група је повећала своју продају за 14% на 3,73 милијарде евра. Коригована зарада пре камата, пореза, депрецијације и амортизације (EBITDA) побољшала се за 19% на 802 милиона евра, потпомогнута побољшаном ценом коштања, упркос инфлаторним притисцима као и снажном поузданом испоруком.
2
Фото: Промо/ Штада

“Наши резултати настављају да напредују у односу на наше главне конкуренте,” наводи генерални директор ШТАДА групе Петер Голдшмит. “Наша култура са предузетничким фокусом доноси и нова лансирања из нашег опсежног пајплајна и снажан органски раст.”

Доказ овакве културе – коју потпомажу вредности интегритет, агилност, предузетнички дух и Оне ШТАДА – је чињеница да је 91% свих људи у СТАДИ добровољно учествовало у глобалној анкети запослених која је спроведена у новембру 2023, што је далеко изнад мерила у индустрији. ШТАДА такође предњачи у индустрији и по питању пропорције запослених који су поносни што раде за компанију (81%) и уверени су да ће компанија наставити да остварује своје пословне циљеве (88%).

Фото: Промо/ Штада

Са растом из свих производних сегмената и свих географских региона у којима ШТАДА послује,  заједно са 95 уговора о развоју пословања и лиценцирању који су потписани током 2023, ШТАДА је наставила да остварује своју визију да буде партнер избора у области здравствених производа широке потрошње, генеричких производа и специјалитета, док континуирано прераста индустрију у смислу продаје и добити.

На раст продаје у 2023. је превасходно утицао ШТАИН сегмент здравствених производа широке потрошње, који је чинио 40% укупне продаје Групе. Продаја здравствених производа широке потрошње побољшана је за 17% и износи 1,49 милијарди евра, што је бољи резултат од осталих првих 10 конкурената. То је ојачало ШТАДИНУ позицију четвртог највећег добављача здравствених производа широке потрошње у Европи у смислу продаје.

Путем своје етаблиране четврте позиције на европском малопродајном тржишту генеричких производа, ШТАДА је у 2023. унапредила своју продају генеричких производа за 6% и она износи 1,50 милијарди евра, што чини 40% од укупне продаје Групе. Лансирања као што су антикоагуланс апиxабан, лек за дијабетес ситаглиптин и аналгетик тапентадол, као и тацролимус за трансплантацију и сугаммадеx за поништавање дејства мишићних релаксанса, допринели су овом напретку.

Фото: Промо/ Штада

ШТАДИН најбрже растући производни сегмент у 2023. су фармацеутски специјалитети. Продаја је нагло порасла за 25% на 749 милиона евра, што представља 20% од укупне продаје Групе пошто се портфолио специјалитета убрзао.

ШТАДИН континуирани замајац одрживог раста одразио се у децембру 2023. побољшаном независном проценом еколошког, социјалног и управљачког (ЕСГ) ризика Групе. Независна агенција Сустаиналyтицс сврстала је СТАДУ међу топ 6% фармацеутских компанија широм света по питању ЕСГ. Оваква оцена за ШТАДУ у поређењу са око 900 других фармацеутских компанија широм света одражава посвећеност групе пословању као поуздан партнер друштву, купцима, регулаторним органима и заинтересованим странама тржишта капитала како би се обезбедио ШТАДИН добар темељ за одрживи успех.

“Штадина јединствена култура утиче на наше резултате, и сигуран сам да имамо тим, производе и пајплајн који ће наставити наш снажан раст,” закључује Голдшмит.

(Промо)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести