Стиже још 60.000 ваучера за домаће туристе

Због великог интересовања грађана, Влада Србије ће, очекује се, наредне седмице одобрити новац за још 60.000 ваучера, пошто је свих 100.000 ваучера предвиђених за 2020. годину плануло за мало више од месеца.
1
Фото: Youtube Printscreen

На почетку године, подсећамо, обезбеђено је пола милијарде динара за ту намену –- један ваучер вреди 5.000 динара, али ће, по свој прилици, сада из буyета Србије бити издвојено још 300 милиона динара да би се изашло у сусрет житељима Србије да, користећи ваучере, проведу одмор у бањама и планинским центрима.

И лане је владала права јагма за ваучерима, с том разликом што је у марту Министарству трговине, туризма и телекомуникација стигло 120.000 захтева те је онда Влада Србије накнадно обезбедила из буyета новац за још 20.000 вауреча и акцију поделе ваучера за прошлу годину завршила средином априла.

У овогодишњој подели ваучера Министарство је увело новину у односу на раније – да на сваком пише име угоститељског објекта у којем је смештај резевисан, док је све друго остало непромењено.

Подсећамо, право на ваучер може се остварити само у угоститељским објектима изван места пребивалишта у трајању од најмање пет ноћења.

Међу бањама лане се с ваучерима највише путовало у Сокобању, Врњачку, Сијаринску и Рибарску, а од планинских центара најпопуларнији су били Златибор, Копаоник, Дивчибаре, Златар и Тара, док су од језера најпривлачнија била Палићко, Сребрно и Белоцркванска језера.

100.000 ваучера предвиђених за 2020. годину плануло

Ваучере највише користе пензионери па су сви изгледи да ће тако бити и ове године. Чак 55,5 одсто од укупног броја туриста с ваучерима прошле године су били пензионери, затим запослени чија примања не прелазе 60.000 динара (32,7 одсто) и незапослена лица (10,5 одсто).

Највеће интересовање за тву врсту субвенционисаног одмора показали су становници Београда, Лесковца, Ниша, Панчева и Новог Сада.


Пријаве на шалтерима поште

Грађани знају, али ипак, подсећања ради, право на добијање ваучера имају пензионери, незапослена лица, корисници права на туђу негу и помоћ, запослени чија примања не прелазе 60.000 динара, корисници права на породичну инвалиднину по палом борцу, ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата с примањима нижим од 60.000 динара, као и носиоци активног породичног пољопривредног газдинства.

Они који имају право на коришћење ваучера у обавези су да на шалтерима ЈП „Пошта Србије” поднесу пријаве најкасније 30 дана пре почетка аранжмана, а ваучери се могу користити закључно с 20. новембром 2020. године.


Ваучери су уведени 2015. године као мера подстицања домаћег туристичког промета након готово седам година опадања или стагнације броја долазака и броја ноћења домаћих туриста. Већ те године број туриста   порастао је 12,2 одсто у односу на 2014, а број ноћења 8,1 одсто.

5.000 динара вреди један ваучер

Званични статистички подаци сада показују да у нашој земљи од 2015. године број ноћења домаћих туриста расте тридесетак одсто, да је истовремено повећан и приход од боравишних такси, да је већа  ванпансионска потрошња и да расте задржавање гостију на дестинацијама.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести