Стопа незапослености 11,9 одсто, најнижа од 2014.

БЕОГРАД: Стопа незапослености у Србији пала је у другом кварталу ове године на најнижи ниво од 2014. године, и износила је 11,8 процената, што је такође пад у односу на претходно тромесечје када је била 14,6 одсто, показују данашњи подаци Републичког завода за статистику.
radnici, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Истовремено, у другом тромесечју текуће године забележен је највећи проценат запослености становништва од 48,1 одсто (2,88 милиона запослених), што је такође највиши ниво у последње три године.

Више од половине новозапослених лица, посао је пронашло у пољопривредним делатностима. Запосленост је повећана искључиво код лица са нижим и средњим нивоом образовања, док је број запослених са високим образовањем смањен.

Половину новозапослених у периоду од 12 месеци (други квартал 2016 - други квартал 2017. године) чине лица старија од 55 година, док је незапосленост у највећој мери смањена у категорији особа старости између 35 и 54 године.

У истом периоду, стопа незапослености код најмлађе радно способне популације, старости између 15 и 24 године, смањена је за 7,3 процентна поена, али не као последица повећања запослености, већ услед смањења укупне популације овог узраста, што је резултирало опадањем броја незапослених. 

Удео младих који нити раде нити су у било каквом систему образовања у укупној популацији старости од 15 до 24 године мањи је за 1,9 процентних поена у односу на исти период прошле године и сада износи 15,3 одсто.

Готово четвртина запослености (22,1 одсто) је у неформалном сектору, наводи се у Анкети о радној снази Републичког завода за статистику.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести