Свака трећа ветрењача на свету је Сименсова из Суботице

Компанија „Сименс” обележила је 130 година пословања у Србији, а премијерка Ана Брнабић изјавила је да се нада проширењу капацитета те компаније у нашој земљи.
simens dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

„Сименс у Србији запошљава 1.600 људи, од тога 1.400 у производним капацитетима у Суботици – рекла је ана Брнабић, и додала да на Фабрику ветрогенератора у том граду могу бити поносни и „Сименс” и Србија. – Имам податак да сваку трећу ветрењачу у Европи покреће генератор произведен у Суботици, сваку трећу ветрењачу производе радници из Србије, а то је електрична енергија за отприлике 25 милиона домаћинстава. То је производ који имамо заједно. “

Сименсу Србији запошљава 1.600 људи, од тога 1.400 у производним капацитетима у Суботици

Премијерка је оценила да је компанија „Сименс” важна за Србију, и додала да заједно с Владом ради на имплементацији важних пројеката у области инфраструктуре и енергетике, али и када је реч о покретању дуалног образовања.

Истакла је да је „Сименс” један од примера друштвено одговорне компаније која брине о заједници у којој послује.

“ Очекујем да ћемо у будућности заједно радити у области дигитализације и иновација, и очекујем да наставимо разговоре о проширењу капацитета компаније у Србији. Надам се новим радним местима, а Влада ће бити ту да то подржи”, поручила је Ана Брнабић.


Немци запошљавају 35.000 радника

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман казао је да је „Сименс” пример великог учешћа немачких компанија у Србији, више од 350, које запошљавају више од 35.000 људи и које су од 2000. године уложиле 1,8 милијарду евра. Он је додао да „Сименс” ради са српском владом и институцијама у процесима дигитализације, као и у увођењу дуалног образовања.

“Сименс” је пример немачке подршке реформским процесима у Србији – подвукао је Дитман.


Задовољство због јубилеја изразио је генерални директор „Сименса Србија” Удо Ајхлингер, који је истакао да је фокус на промовисању дигитализације и дигиталних решења. Он је подсетио на то да је почетак пословања „Сименса” у Србији повезан с почетком електрификације на континенту па и у Србији.

Компанија је у Србији присутна од 1887. године, када је потписан уговор о изградњи прве јавне термоелектране на Дорћолу, у Београду, а 1996. основан је „Сименс” д. о. о. Београд.

Компанија послује у областима производње, преноса и дистрибуције енергије, производње решења за тржиште нафте и гаса, транспорта и инфраструктуре, као и медицинске опреме.

Д. Млађеновић
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести