Све се више траже радници за рад од куће

Рад од куће доскоро је био „резервисан” само за одређене стриктно профилисане стручњаке, али време пандемије коронавируса утицало је на велики број послодаваца и компанија да се одлуче на то да својим запосленима понуде и ту могућност и начин рада.
1
Фото: pixabay.com

У Националној служби за запошљавање (НСЗ) и са сајта „Инфостуд” кажу да је у порасту броја оглас за посао који имају могућност рада од куће, и да је значајан број послодаваца своје послове организовао тако, посебно компаније из ИТ сектора.

По истраживању које је „Инфостуд” спровео крајем маја о утицају пандемије на тржиште рада, дошло се до податка да као позитивне стране пословања по изласку из ванредног стања 40 одсто компанија види да је рад од куће изводљив и користан за велики део предузећа, а 23 одсто је истакло да је озбиљније ушло у дигитализацију својих процеса. Такође, чак 60 одсто компанија омогућило је бар делу својих запослених да ради од куће, а исти толики проценат не види пад у продуктивности услед тога.

Нешто више од 30 одсто компанија рекло је да планира да омогући својим запосленима да раде од куће и након завршетка опасности од епидемије, док готово 40 процената истиче да ће се вратити нормалним пословним процесима и раду из канцеларије.

Када је реч о областима које највише оглашавају послове које је могуће радити и од куће, у питању су претежно ИТ компаније, потом кол-центри (корисничка подршка), а с друге стране, ту су и огласи за наставу за стране језике. На сајту „Послови.инфостуд.цом” последњих месеци таквих огласа је све више, наводе у „Инфостуду”.


Туризам и угоститељство најугроженији

Области као што су туризам и угоститељство су највише биле погођене током овог периода, а сезонски послови који се односе на угоститељство и рад у иностранству на приморју ове године не постоје, што је умногоме допринело паду броја пословних могућности. Што се тиће стања на тржишту рада, највећа понуда, али и највећа потражња, влада у области трговине, односно продаје.


На сајту „Инфостуд” кажу да се, имајући у виду трендове на њиховом сајту, тржиште рада полако враћа у нормалу, што се може видети по броју огласа за посао. На том сајту сада имају више од 2.000 активних огласа. Тај број је по изласку из ванредног стања достизао и 3.500, али треба имати у виду да је сада летњи период и да су у току годишњи одмори и да су процеси селекције и регрутације одложении за септембар, истичу. Током јуна су, кажу, забележили рекордан број конкурисања на огласе за посао. Што се тиче рада од куће, у Националној служби за запошљавање наводе да послодавци у обрасцу који подносе тој служби нису у обавези да наведу да ли се рад обавља од куће или у просторијама послодавца.

У сваком случају, имајући у виду актуелну кризу изазвану коронавирусом, у континуираној комуникацији с послодавцима, односно компанијама, уочавамо да је знатан број своје послове организовао као рад од куће, посебно компаније из ИТ сектора, кажу у НСЗ-у за Тањуг.

У складу са Законом о раду, прописано је да се радни однос може засновати за обављање послова ван просторија послодавца, који обухвата и рад од куће.

Елементи уговора о раду прописани су тим законом и по том основу основна зарада запосленог не може бити утврђена у износу мањем од основне зараде запосленог који ради на истим пословима у просторијама послодавца.

Кандидат за запослење с послодавцем договара и остале модалитете и услове рада, у смислу тога да ли се посао односи на рад од куће или на рад у просторијама послодавца, а који ће потенцијално бити регулисани уговором о раду или осталим интерним актима послодавца, објашњавају у НСЗ.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести