Свечано отворен вентил и званично пуштен гас кроз Турски ток

ИСТАНБУЛ: Спајањем последње цеви и одвртањем вентила, председници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин, заједно са председником Србије Александром Вучићем и премијером Бугарске Бојком Борисовим, симболично су и званично пустили у рад гасовод "Турски ток".
1
Фото: Instagram/ buducnostsrbijeav

Данас је у рад пуштена деоница гасовода од руске Анапе до турског места Кијикеј, цевима испод Црног мора.

Други крак гасовода који је намењен снадбевању руским гасом јужне и југоисточне Европе је у изградњи и ићи ће од турске границе, преко Бугарске кроз Србију до Мађарске.

Свечаном отварању у Истанбулу, поред Вучића и Борисова, присуствовао је велики број званичника.

Турски председник Ердоган је поручио да је "Турски ток" показатељ добре сарадње Турске и Русије и историјски енергетски пројекат у региону, те да ће захваљујући њему милиони домова бити снабдевени гасом.

Председник Русије Путин је истакао да је сарадња Русије и Турске на пројекту гасовода добар пример сарадње две земље у сложеним међународним односима и да је тај пројекат значајан не само за те две земље, већ и за грађане целе Европе.

Русија, иначе, гради Турски ток са два цевовода, а укупан капацитет је око 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак гасовода је намењен снабдевању домаћег тржишта Турске, а други за земље јужне и југоисточне Европе, док је капацитет сваког крака гасовода по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.


Градимо артерије и вене наше енергетске безбедности

„Отварање "Турског тока" је од огромног значаја за Србију, тиме градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и наше енергетске будућности, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, истичући да грађани Србије треба да буду поносни и задовољни.

Вучић рекао за РТС да се на том пројекту радило много година, а од 2014. и формално.

"За Србију је ово од огромног значаја. Буквално тиме градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и наше енергетске будућности. Имамо 403 километра гасовода кроз Србију, четири мерне станице, једну компресорску. Имаћемо важан објекат у општини Жабари", рекао је Вучић.

Он је додао да очекује да Бугарска своју део посла заврши до краја маја, те да два-три-четири месеца након тога потекне гас.

"После тога ћемо развијати секундарну мрежу. Јужно од Лесковца немамо гас, а за нова постројења нам треба. Морамо да радимо и за Топлички, Расински, Златиборски округ да бисмо могли да доводимо важне инвеститоре", напомиње Вучић.

Србија, како каже, не сме да остане без гаса.
 

"Без гаса је Србија пропала земља, стаје наша индустрија. Трошимо по 300, 400 милиона кубика гаса више него прошле године. Том брзином расте производња у нашој земљи. Ми не смемо то себи да дозволимо", рекао је Вучић.

Уколико Србија попуни своје гасне капацитете, око 13 милијарди кубика гаса, за седам-осам година моћи ће да кроз наплату транзита гаса поврати новац сав уложени у гасну инфраструктуру, каже председник.

Одговарајући на питање да ли се може одолети политичким притисцима због изградње гасовода, Вучић је указао да су гас и нафта одувек били средство политичке борбе.

"Ми морамо да се боримо за своју земљу, ми нисмо Руси или Кинези па да се супротстављамо било коме на свету. Ми смо мали, зато смо тражили начин како да се провучемо кроз иглене уши а да направимо најбоље могуће за Србију", напомиње Вучић.

Указујући да нема ништа против диверзификације гасних извора, Вучић је рекао да је у овом тренутку руски гас најповољнији.

"Никаквих проблема у трговини нисмо имали", навео је он.

Србији је, каже, у Истанбулу указано поштовање и због тога, додаје, грађани треба да буду поносни.

Искрено пријатељски односи са Русијом

Вучић је у Истанбулу имао сусрете са председницима Русије и Турске, Владимиром Путином и Реџепом Тајипом Ердоганом, а да је састанак са Путином трајао нешто дуже.

"Српско-руски односи иду у врло добром смеру, искрено пријатељски односи", рекао је Вучић за РТС, наводећи да су Руси и Турци имали више тема за разговор - Либија, Сирија, Ирак.

Из тих тема се, каже, Србија склања.

"Велики нека се тиме баве, ми поштујемо све земље, а дајте да урадимо шта можемо за своје грађане. Моји домети већи од тога нису. Они који се праве да су им домети много велики, обично не би могли да буду ни председници кућног савета", казао је Вучић.


Други крак гасовода иде од Турске кроз Бугарску преко Србије, а затим даље до Мађарске, а у плану је да се настави према Словачкој и Аустрији.

Прве количине гаса из Турског тока потећи ће кроз магистрални гасовод у Србији у другој половини године, највероватније у октобру, када почиње следећа гасна сезона.

Вучић: Гасовод гарантује убрзани економски развој Србије

Вучић је истакао, после свечаног пуштања у рад деонице гасовода Турски ток, у Истанбулу, да ће његов крак, који ће проћи кроз нашу земљу, "балкански ток", обезбедити значајан услов за убрзани економски развој Србије.

“Без гаса нема индустрије, Железаре, ниједног од великих произвођача... Све немачке компаније су дошле, а многе друге стране фирме не би дошле, да немамо уредно снабдевање гасом. На пример, Теклас тражи гас, а ми јужно од Лесковца немамо снабдевање гасом", казао је он за ТВ Пинк.

Вучић је најавио да ће, када Бугарска буде завршила свој део гасовода, крајем маја, са бугарским премијером Бојком Борисовим обићи бугарски део, који је део балканског тока, који иде преко Бугарске до Србије.

« Правићемо даље гасовод према РС, али И БиХ И неким другим територијама, наравно И ка Мађарској, где је излаз », указао је он.

Вучић је подвукао да је гасовод питање напретка наше индустрије, привреде, јефтиног горива за становништво.

Енергетска безбедност је, како је казао, питање сигурности.

« Велику ствар смо учинили ако будемо могли да комплетну количину гаса од око 13 милиајрди кубних метара обезебедимо да иду транзитом кроз Србију. То би значило да за седам до осам година вратимо све уложене паре. То није реално, али за 10 до 12 година биће као да ни динара нисмо уложили », поручио је он. Казао је да је поносан на поштовање које су председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Русије Владимир Путин и бугарски премијер Борисов показали према Србији на свечаности у Истанбулу.

« Веома сам срећан што сам могао да представљам Србију на овој свечаности на којој је Србија добила такво поштовање од једне велике светске силе, највеће регионалне силе и једне чланице ЕУ », рекао је он.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести