Табаковић: Банкарски систем отпоран на шокове, свињетина гура инфлацију

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је банкарски систем у Србији, упркос спољним изазовима укључујући и Брегзит, остао стабилан и отпоран

на поремећаје из међународног окружења.

"Након константних притисака с краја прошле и почетком 2016. године, требало је да се догоди огроман шок попут Брегзита, који би свима указао на значај и посвећеност НБС и улогу централне банке у очувању стабилности", рекла је Табаковић на представљању Годишњег извештаја о стабилности финансијског система за 2015.

Турбуленције из међународног окружења нису заобишле ни Србију као малу отворену економију, приметила је она, додајући да НБС није чекала да Србију "запљусну таласи неизвесности", већ је реаговала правовремено у сарадњи са Владом Србије.

"Деловали смо проактивно, непристрасно, а повећана је ефикасност интервенција. Побољшана је комуникација са свим учесницима и координација са владом".

Табаковић је истакла да међународни портфолио инвеститори са поверењем гледају у владу и финансијску стабилност земље, и показују да су спремни да дугорочно улажу у динарске хартије од вредности.

Нагласила је да су интервенцијама НБС ублажени спољна и унутрашња неравнотежа и побољшани услови за одржив раст.

Табаковић је рекла да банкарски систем остаје адекватно капитализован и високо ликвидан, што је, какао је указала, потврђено и посебним дијагностичким испитивањима највећих банака у Србији.

Ни код једне од 14 банака које су обухваћене истраживањем, и које обухватају више од 80 одсто активе банкарског система, није утврђен недостатак капитала, навела је она.

Гувернер је, представљајући резултате рада централне банке, истакла да је референтна каматна стопа снижена за 7,7 одсто на ниво од четири одсто, да је фискални дефицит на најнижем нивоу од 2008, а добар резултат је и ниска инфлација.

Према њеним речима, динар је за 19 месеци ослабио два одсто, а то је учињено  коришћењем девизних интервенција на ефикасан начин, штедљиво и проактивно.

Ипак, наводи она, решавање питања релативно високог нивоа лоших кредита, НПЛ-ова, остаје један од приоритета.

"Први резултати су већ видљиви, учешће НПЛ-ова је смањено и у мају ове године је износило 20,3 одсто", рекла је она, напоменувши да је НБС за свеобухватан приступ у решавању лоших кредита добила похвале Европске комисије и Европске централне банке, које су истакле да би модел по којем је те кредите решавала НБС требало да примењују и друге земље.
(Танјуг)

Скупља свињетина гура инфлацију за 0,32 до 0,56 одсто
Поскупљење свежег свињског меса могло би да погура инфлацију за 0,32 до 0,56 одсто, изјавила је Табаковић, додајући да би, уколико се то догоди, међугодишња инфлација у јулу износила између 1,4 и 1,6 одсто, уместо 1,1 одсто.

"Ако се остваре најаве поскупљења свежег свињског меса и ако постане мерљиво оно што већ у трговинама може да се види, да свињско месо с костима поскупи за 16,2 до 36 одсто, очекујемо да ће тај допринос инфлацији бити од 0,32 до 0,56 одсто", рекла је Табаковић на представљању извештаја о финансијској стабилности за 2015.

То значи, додала је, да ће пројекција инфлације за јулу, уместо 1,1 одсто колико је  износила актуелна процена, бити 1,4 или 1,6 одсто.

Како је навела, према очекивањима централне банке инфлација би требало да се врати у циљани коридор (4,0 одсто плус или минус 1,5 одсто) крајем ове или почетком 2017. године.

Табаковић је указала да постоје околности које утичу на инфлацију а које су ван утицаја НБС, попут цена нафте.

Такође је додала да је кретање цена пољопривредних производа утицало на то да инфлација не буде у границама циља, као и одлагање повећања цене струје.

Формирање владе за НБС није фактор ризика
-Одлагање формирања владе нимало не утиче на рад Народне банке Србије, изјавила је Табаковић, истичући да централна банка не очекује промену економске политике владе коју ће формирати Александар Вучић, те то за НБС не представља никакав фактор ризика.

"За нас формирање владе не представља никакав фактор ризика", рекла је Табаковић.

Томе у прилог, како је рекла, говори и то што је НБС у фебруару снизила референтну каматну стопу, вођена тим уверењем да ће економска политика остати иста.

"И 'у зору' избора смо снизили РКС, сузили смо тај коридор и радимо свој посао, јер се ни тада није очекивала промена економске политике коју је водила она влада, а ни у овој влади коју ће формирати Вучић", рекла је она на представљању Годишњег извештаја о стабилности финансијског система за 2015.
Табаковић је подвукла да је НБС исто урадила и на претходној седници Извршног одбора када је такође снижен коридор и када је смањена РКС на четири одсто.

Да формирање владе није фактор ризика за НБС, наставила је, доказује и интересовање портфолио инвеститора у државне хартије од вредности.

"Седмогодишње обвезнице су плануле, по сниженој стопи од 4,7 одсто. А разлог интерсовања инвеститора јесте политичка стабилност. Међународна тржишта на тај начин показују поверење у политику која се води", рекла је Табаковић.

Упитана, шта ако владу не формира Вучић, Табаковић се насмејала и рекла:

"А шта би било кад би било...  Ми смо конзервативна институција, озбиљна,  бавимо се озбиљним подацима, а такве спекулације су у домену 'ткања ветра", навела је Табаковић.

Новине нису место за разговоре о продаји банака
Табаковић је додала да је о заинтересованости Сосијете женерал банке за куповину Комерцијалне банке читала у новинама, и поручила да ће централна банка подржати све тржишне начине за консолидацију сектора.

"НБС не учествује у преговорима. О томе сам јутрос прочитала у новинама. Оно што зна јавност јесте да се припрема приватизација Комерцијалне банке, а НБС ће подржати све тржишне начине за консолидацију сектора", рекла је Табаковић а пре свега грчких банака на тлу Србије, одвијају тамо где им је место.

"Ти разговори не треба да се одвијају у новинама и тамо где то некоме може да нанесе штету", закључила је.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести