Табаковић: Инфлација ће још две године бити ниска

– Међугодишња инфлација ће се постепено враћати у границе циљаног

распона у првој половини следеће године, што је нешто спорије у односу на очекивања Народне банке Србије из маја – изјавила је  гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић.

Она је, на представљању Извештаја о инфлацији за август 2016. године у НБС-у, истакла да се у августу навршава четири године откако је на позицији гувернера и да је у том периоду остварена ниска и стабилна инфлација у односу на ранији период.

– Разлог томе нису ефекти из међународног окружења већ смањење унутрашњих неравнотежа и стабилан девизни курс динара, чиме је инфлација сведена на ниво какав имају европске земље – казала је гувернерка.

По њеним речима, инфлација ће и у наредне две године остати ниска и биће очувана стабилност девизног курса који је важан у смислу да стабилан динар врши мањи притисак на увозне цене.

– Показали смо у протекле четири године способност да одржимо стабилност курса, као и укупну стабилност, што је резултат усклађености монетарне и фискалне политике – истакла је Јоргованка Табаковић, и додала да је ниво динарске штедње повећан три пута у односу на крај 2012. године, што показује раст поверења грађана у домаћу валуту.

– Нови кредити грађанима у динарима порасли су 75 одсто у овој години – навела је гувернерка Табаковић, додајући да су камате, захваљујући смањењу референтне стопе на четири одсто, пале десет процената.

Додала је да НБС прогнозира да ће фискални дефицит опште државе у овој години бити смањен на 2,5 одсто БДП-а, што је, како је прецизирала, знатно испод циља од четири одсто, који је утврђен аранжманом с Међународним монетарним фондом. Јоргованка Табаковић је, такође, рекла да се у овој години очекује и пад дефицита текућег рачуна на два процента БДП-а, што је 0,6 процентних поена мање него лане.

Гувернерка НБС-а прокоментарисала је и могућност останка на тој функцији у новом мандату, након истека садашњег 2018. године, речима да то није ствар нечије жеље, већ да за избор гувернера постоји утврђена законска процедура.

– Бити на некој позицији није ствар жеље, већ професионалних способности, а кандидата за гувернера Народне банке Србије предлаже председник Републике и бира Народна скупштина – рекла је она, одговарајући на питање новинара да ли размишља о новом мандату на тој функцији. – Поносим се тиме што нисам свој однос према стварности променила зато што сам на овом месту, и даље сматрам да је моја највећа екстраваганција то што сам остала нормална и осетљива на све оно што се дешава.

Е. Дн.

 

Где нестаде злато из Базела?

– Нето девизне резерве НБС-а повећане су од почетка 2015. године 85 милиона евра, по основу интервенција централне банке на међубанкарском девизном тржишту, а резерве у злату износе 18,3 тона – изјавила је  гувернерка Јоргованка Табаковић. – Од укупних златних резерви 1,01 тона је у Базелу, а остатак у Трезору НБС-а.

По њеним речима, питањем како је од 46 тона злата похрањених у Базелу остала само једна тона, још дуго ће се бавити надлежни људи у Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести